Zwangere vrouwen slikken te weinig foliumzuur

In België houden 4 op de 10 vrouwen die voor het eerst zwanger worden zich niet aan de richtlijnen voor gebruik van foliumzuur.

In België houden 4 op de 10 vrouwen die voor het eerst zwanger worden zich niet aan de richtlijnen voor gebruik van foliumzuur, dat blijkt uit Europees onderzoek van Femibion Pregnancy Planning, een bedrijf dat voedingssupplementen op de markt brengt.

Volgens datzelfde onderzoek lijken veel Europese vrouwen, in het bijzonder Belgische, elementaire informatie te missen over het belang van foliumzuursupplementen in de zwangerschap. Foliumzuur is een B-vitamine dat onder meer in bladgroenten, spruitjes, broccoli, citrusvruchten en peulvruchten zit. Het speelt een belangrijke rol in de opbouw van het erfelijke materiaal, het DNA.

In de jaren 1990 werd vastgesteld dat de extra inname van foliumzuur het aantal aangeboren defecten van de neurale buis met meer dan de helft kan doen dalen. Sindsdien krijgen alle vrouwen het advies om extra foliumzuur in te nemen van zodra ze zwanger willen worden. Dan blijken ze dus te weinig te doen. Simpel is het ook niet. De neurale buis, de voorloper van het ruggenmerg, vormt zich vroeg in de zwangerschap. Ze sluit reeds rond 8 – 9 weken zwangerschap, op een moment dus dat vrouwen pas weten zwanger te zijn. Bovendien heeft foliumzuur tijd nodig om het DNA te versterken. De inname moet dus liefst al enkele weken voor de bevruchting gestart worden, en dat gebeurt haast nooit uit.

Gezonde voeding volstaat niet

Aan vrouwen die hun arts of gynaecoloog melden dat ze wensen zwanger te worden, bijvoorbeeld wanneer ze een spiraaltje laten verwijderen of aangeven te willen stoppen met de pil, wordt extra foliumzuur systematisch aanbevolen. “Terecht,” stelt dr. Wilfried Gyselaers, gynaecoloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg. “In België worden jaarlijks 4 op 10.000 kinderen geboren met een neuraalbuisdefect. Dankzij inname van extra foliumzuur in de eerste zwangerschapsmaanden, zakt dit risico naar 1,5 per 10.000 geboorten.”

Het gaat dus om een beperkt risico dat ruimschoots halveert dankzij foliumzuur. Inname tijdens het eerste zwangerschapstrimester volstaat, nadien wordt het zinloos. Met gezonde eetgewoonten alleen neem je net te weinig foliumzuur op om het risico op neuraalbuisdefecten te verminderen, maar deze B-vitamine is dan ook het enige supplement dat aan gezonde zwangere vrouwen wordt aanbevolen. Alle andere zijn overbodig mits men gezond eet.

Neuraalbuisdefecten of spina bifida, ontdekt in de zwangerschap, leiden in veel gevallen tot een medische abortus. Simpelweg foliumzuur kan ook dat leed voorkomen.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content