Dat staat in een nieuw rapport van Unicef. Het VN-kinderrechtenfonds stelt een aantal maatregelen voor om de ziekte terug te dringen.

Aids blijft een van de grootste doodsoorzaken onder tieners, zo staat te lezen in "For Every Child: End AIDS". In 2015 alleen al kwamen 41.000 tieners om door de ziekte. "Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief", aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. "Om deze groep effectiever te behandelen en ervoor te zorgen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig."

2 miljoen tieners

Volgens Unicef kan de ziekte specifiek onder tieners worden teruggedrongen door enkele maatregelen, onder meer de kwetsbaarheden van tieners centraal stellen in hiv preventie, genderdiscriminatie tegengaan en seksueel geweld tegen meisjes een halt toeroepen. Wereldwijd leven er bijna 2 miljoen tieners met hiv. In sub-Sahara Afrika lopen meisjes meer risico dan jongens: drie op de vier nieuwe infecties vindt er plaats onder meisjes. "De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners," zegt Unicef-directeur Anthony Lake.

(Belga/RR)

Dat staat in een nieuw rapport van Unicef. Het VN-kinderrechtenfonds stelt een aantal maatregelen voor om de ziekte terug te dringen.Aids blijft een van de grootste doodsoorzaken onder tieners, zo staat te lezen in "For Every Child: End AIDS". In 2015 alleen al kwamen 41.000 tieners om door de ziekte. "Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief", aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. "Om deze groep effectiever te behandelen en ervoor te zorgen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig." Volgens Unicef kan de ziekte specifiek onder tieners worden teruggedrongen door enkele maatregelen, onder meer de kwetsbaarheden van tieners centraal stellen in hiv preventie, genderdiscriminatie tegengaan en seksueel geweld tegen meisjes een halt toeroepen. Wereldwijd leven er bijna 2 miljoen tieners met hiv. In sub-Sahara Afrika lopen meisjes meer risico dan jongens: drie op de vier nieuwe infecties vindt er plaats onder meisjes. "De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners," zegt Unicef-directeur Anthony Lake.(Belga/RR)