De EFSA boog zich over aspartaam op verzoek van de Europese Commissie in Brussel. Oorspronkelijk was een nieuwe beoordeling over de veiligheid pas in 2020 gepland, maar na signalen over mogelijke schadelijke gevolgen besloot de commissie de opdracht te vervroegen. Alleen personen met de stofwisselingsziekte PKU moeten aspartaam mijden.

Uit Deens onderzoek onder zwangere vrouwen zou zijn gebleken dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrank met aspartaam. Ook stelde een Italiaans onderzoek dat aspartaam de kans op kanker zou verhogen.

De Federatie Voedingsindustrie in België (FEVIA) is blij met het veiligheidsadvies van de EFSA. "In het verleden is er heel veel discussie geweest over de veiligheid van aspartaam", zegt Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. "Ook wij waren vragende partij om de veiligheid van de suikervervanger te controleren."

200 keer zoeter dan suiker

"Nu er een ongecontesteerd advies bestaat, met duidelijke voorwaarden en gebruikslimieten, kunnen wij de consumenten geruststellen", zegt Moris. "Mensen die graag een product met een suikervervanger hebben, weten nu ook dat het perfect veilig is. Bovendien kunnen er nu ook meer en andere producten op de markt gebracht worden waardoor de consumenten uit een breder aanbod kunnen kiezen", aldus Moris.

Aspartaam is ongeveer tweehonderd keer zoeter dan suiker, waardoor er veel minder zoetstof nodig is om hetzelfde smaakeffect te krijgen. De hoeveelheid calorieën van aspartaam in producten is dan ook te verwaarlozen in vergelijking met suiker. (Belga/TE)

De EFSA boog zich over aspartaam op verzoek van de Europese Commissie in Brussel. Oorspronkelijk was een nieuwe beoordeling over de veiligheid pas in 2020 gepland, maar na signalen over mogelijke schadelijke gevolgen besloot de commissie de opdracht te vervroegen. Alleen personen met de stofwisselingsziekte PKU moeten aspartaam mijden. Uit Deens onderzoek onder zwangere vrouwen zou zijn gebleken dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrank met aspartaam. Ook stelde een Italiaans onderzoek dat aspartaam de kans op kanker zou verhogen.De Federatie Voedingsindustrie in België (FEVIA) is blij met het veiligheidsadvies van de EFSA. "In het verleden is er heel veel discussie geweest over de veiligheid van aspartaam", zegt Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. "Ook wij waren vragende partij om de veiligheid van de suikervervanger te controleren.""Nu er een ongecontesteerd advies bestaat, met duidelijke voorwaarden en gebruikslimieten, kunnen wij de consumenten geruststellen", zegt Moris. "Mensen die graag een product met een suikervervanger hebben, weten nu ook dat het perfect veilig is. Bovendien kunnen er nu ook meer en andere producten op de markt gebracht worden waardoor de consumenten uit een breder aanbod kunnen kiezen", aldus Moris. Aspartaam is ongeveer tweehonderd keer zoeter dan suiker, waardoor er veel minder zoetstof nodig is om hetzelfde smaakeffect te krijgen. De hoeveelheid calorieën van aspartaam in producten is dan ook te verwaarlozen in vergelijking met suiker. (Belga/TE)