Nooit eerder hebben in de westerse wereld zoveel mensen zo'n hoge leeftijd bereikt. In 100 jaar tijd verdubbelde de gemiddelde levensverwachting, van 40 naar 80 jaar. De kans om 65 jaar te worden, verdrievoudigde van 30 naar 90 procent.

Het komt er op aan optimaal te genieten van al deze extra jaren. Onderzoek bij 100-jarigen toont aan dat bepaalde kenmerken en persoonlijkheidstrekken opvallend vaker voorkomen. Het zijn sleutels tot een lang en gelukkig leven.

1. Sociale contacten onderhouden met vrienden en familie

2. Deel uitmaken van een club, een vereniging of een ander sociaal netwerk

3. Een zorgeloze financiële situatie hebben

4. Een extravert karakter

5. Een doel hebben in het leven, hoe oud men ook is

6. Een tevreden gevoel over de eigen gezondheid

7. Vriendelijkheid

8. Plichtsbesef

9. Een open blik op de wereld; meegaan met je tijd

10. In staat zijn emoties te delen met anderen

Iedereen wil langer leven, mits de levenskwaliteit goed blijft. Gezonde leefgewoonten scheppen een kader, maar verder moet je zelf invullen waarvoor je wilt leven. Doelen zijn belangrijk, ook op hoge leeftijd. Terwijl jongeren een maatschappelijke positie ambiëren, koesteren ouderen vooral hun sociale relaties. Familie, kinderen en vrienden staan nu centraal en zorgen voor levenskwaliteit.

Optimisme

Uit onderzoek blijkt dat een optimistische levenshouding veel voordelen biedt: optimisten herstellen sneller van een infarct en bereiken na revalidatie een beter niveau van functioneren dan brompotten. Nakomelingen van ouders die hoogbejaard zijn geworden, hebben vaker een positievere blik op het leven dan hun partners met ouders die niet zo oud werden.

Lees meer in Bodytalk

Nooit eerder hebben in de westerse wereld zoveel mensen zo'n hoge leeftijd bereikt. In 100 jaar tijd verdubbelde de gemiddelde levensverwachting, van 40 naar 80 jaar. De kans om 65 jaar te worden, verdrievoudigde van 30 naar 90 procent. Het komt er op aan optimaal te genieten van al deze extra jaren. Onderzoek bij 100-jarigen toont aan dat bepaalde kenmerken en persoonlijkheidstrekken opvallend vaker voorkomen. Het zijn sleutels tot een lang en gelukkig leven.1. Sociale contacten onderhouden met vrienden en familie 2. Deel uitmaken van een club, een vereniging of een ander sociaal netwerk3. Een zorgeloze financiële situatie hebben4. Een extravert karakter5. Een doel hebben in het leven, hoe oud men ook is6. Een tevreden gevoel over de eigen gezondheid 7. Vriendelijkheid 8. Plichtsbesef9. Een open blik op de wereld; meegaan met je tijd10. In staat zijn emoties te delen met anderenIedereen wil langer leven, mits de levenskwaliteit goed blijft. Gezonde leefgewoonten scheppen een kader, maar verder moet je zelf invullen waarvoor je wilt leven. Doelen zijn belangrijk, ook op hoge leeftijd. Terwijl jongeren een maatschappelijke positie ambiëren, koesteren ouderen vooral hun sociale relaties. Familie, kinderen en vrienden staan nu centraal en zorgen voor levenskwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat een optimistische levenshouding veel voordelen biedt: optimisten herstellen sneller van een infarct en bereiken na revalidatie een beter niveau van functioneren dan brompotten. Nakomelingen van ouders die hoogbejaard zijn geworden, hebben vaker een positievere blik op het leven dan hun partners met ouders die niet zo oud werden.Lees meer in Bodytalk