Zikavirus nu ook gevonden in tranen

© istock

Een nieuwe studie heeft genetisch materiaal van zika ontdekt in de ogen en tranen van laboratoriummuizen die met het virus geïnfecteerd waren.

‘De resultaten tonen aan dat de ogen mogelijk een reservoir zijn voor het zikavirus”, zegt Michael Diamond van de Washington University in St. Louis.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Cell Reports, infecteerde het team van Diamond volwassen muizen met het virus net onder de huid, te vergelijken met de manier waarop mensen besmet worden door muggen. Een week later ontdekten de onderzoekers levende stukjes virus in de ogen van de muizen. 28 dagen later zat er genetisch materiaal van het virus in hun tranen, maar niet het virus zelf.

Volgens de onderzoekers doen de resultaten van hun onderzoek de vraag rijzen of zika kan worden overgedragen via contact met de tranen van besmette mensen. Maar daar moeten vooralsnog bewijzen voor worden gevonden.

‘We zijn van plan studies uit te voeren bij mensen om uit te zoeken of het virus kan overleven in het hoornvlies of andere delen van het oog’, aldus Rajendra Apte, een van de auteurs van de studie.

Noodtoestand

Zika wordt nog altijd voornamelijk overgedragen door muggen, maar eerder werd ook al aangetoond dat het virus zich schuilhoudt op plekken in het lichaam waar het immuunsysteem minder actief is, zoals zaadcellen, vaginavocht, speeksel en dus nu ook mogelijk tranen.

Dat is wellicht een verklaring voor waarom het virus zich zo snel heeft verspreid, sneller dan zou kunnen worden verwacht als het alleen door muggen wordt overgedragen.

Ondertussen blijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de globale noodtoestand handhaven De in februari door de WHO uitgeroepen internationale noodtoestand rond zika kan onder andere door het opduiken van het virus in Singapore, Guinee-Bissau en andere landen niet opgeheven worden. Bovendien bestaan er nog te veel lacunes in de kennis over mogelijke gevolgen van infecties met zika en de verschillende overdrachtswegen.

Er moet onder andere intensiever onderzoek komen naar de al aangetoonde mogelijkheid van een overdracht door geslachtsverkeer. Ook is het nog steeds niet duidelijk of ook de Afrikaanse virusstreng van zika de als microcefalie omschreven schedelmisvormingen bij kinderen in de baarmoeder veroorzaakt. Tot nog toe is dat enkel bij de Aziatische virusstreng van zika bewezen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content