Het zikavrius is volgens bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor zwangere vrouwen gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat de ziekteverwekker mogelijk niet enkel als oorzaak van schedelmisvormingen bij pasgeborenen (microcefalie) verantwoordelijk is, maar ook een rol speelt bij andere neurologische aandoeningen.

"Microcefalie is slechts een van de verschillende, mogelijke afwijkingen", zei WHO-directrice Margaret Chan dinsdagavond in Genève. Het virus wordt gevonden in het bloed en hersenweefsel van levend of dood geboren foetussen. Reden voor grotere bezorgdheid is ook dat de ziekteverwekker vaker dan tot nu toe aangenomen door geslachtsverkeer kan overgedragen worden. "En dat is alarmerend", zei Chan.

Noodtoestand

De WHO had wegens de verspreiding van het zikavirus, vooral in Brazilië, vijf weken geleden de globale noodtoestand uitgeroepen. Zika is tot nog toe in meer dan 50 landen aangetoond. Het virus wordt vooral door muggen overgedragen. Ook zonder laatste wetenschappelijk bewijs over zika als oorzaak voor schedelmisvormingen moet er gehandeld worden, zei Chan.

Het kan niet uitgesloten worden dat zika zich evenzo uitbreidt als dengue of knokkelkoorts. Jaarlijks worden naar schatting 50 tot 100 miljoen mensen ziek van de griepachtige symptomen van dengue. Het is de verantwoordelijkheid van elke staat om de getroffen gebieden nauwkeurig aan te geven, zei de voorzitter van het noodcomité, David Heymann. "En het is de verantwoordelijkheid van de vrouwen om te beslissen of ze al dan niet willen reizen".

Geen algemene reiswaarschuwing

De WHO heeft tot nog toe nog geen algemene reiswaarschuwing gegeven. Ze waarschuwt zwangere vrouwen wel om af te zien naar getroffen gebieden te reizen. Aanstaande moeders, wier partner in de getroffen gebieden woont, wordt aangeraden tijdens de zwangerschap enkel veilige seks te hebben. De expertencommissie dringt erop aan om de strijd tegen de uitbreiding van de ziekteoverbrengende muggen met spoed aan te pakken. Maar van de benodigde 65 miljoen dollar (59 miljoen euro) is nog maar 3 miljoen dollar ter beschikking gesteld.

Zika is als ziekteverwekker al bijna 70 jaar gekend. De ziekte heeft echter nooit eerder dergelijke ernstige gevolgen gehad. Alleen al in Brazilië werden 4.222 verdachte gevallen van schedelmisvorming onderzocht. In 82 van de 641 duidelijke gevallen van microcefalie werd bij de moeder een besmetting met zika vastgesteld. (Belga/NSK)

Het zikavrius is volgens bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor zwangere vrouwen gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat de ziekteverwekker mogelijk niet enkel als oorzaak van schedelmisvormingen bij pasgeborenen (microcefalie) verantwoordelijk is, maar ook een rol speelt bij andere neurologische aandoeningen."Microcefalie is slechts een van de verschillende, mogelijke afwijkingen", zei WHO-directrice Margaret Chan dinsdagavond in Genève. Het virus wordt gevonden in het bloed en hersenweefsel van levend of dood geboren foetussen. Reden voor grotere bezorgdheid is ook dat de ziekteverwekker vaker dan tot nu toe aangenomen door geslachtsverkeer kan overgedragen worden. "En dat is alarmerend", zei Chan.NoodtoestandDe WHO had wegens de verspreiding van het zikavirus, vooral in Brazilië, vijf weken geleden de globale noodtoestand uitgeroepen. Zika is tot nog toe in meer dan 50 landen aangetoond. Het virus wordt vooral door muggen overgedragen. Ook zonder laatste wetenschappelijk bewijs over zika als oorzaak voor schedelmisvormingen moet er gehandeld worden, zei Chan.Het kan niet uitgesloten worden dat zika zich evenzo uitbreidt als dengue of knokkelkoorts. Jaarlijks worden naar schatting 50 tot 100 miljoen mensen ziek van de griepachtige symptomen van dengue. Het is de verantwoordelijkheid van elke staat om de getroffen gebieden nauwkeurig aan te geven, zei de voorzitter van het noodcomité, David Heymann. "En het is de verantwoordelijkheid van de vrouwen om te beslissen of ze al dan niet willen reizen".Geen algemene reiswaarschuwingDe WHO heeft tot nog toe nog geen algemene reiswaarschuwing gegeven. Ze waarschuwt zwangere vrouwen wel om af te zien naar getroffen gebieden te reizen. Aanstaande moeders, wier partner in de getroffen gebieden woont, wordt aangeraden tijdens de zwangerschap enkel veilige seks te hebben. De expertencommissie dringt erop aan om de strijd tegen de uitbreiding van de ziekteoverbrengende muggen met spoed aan te pakken. Maar van de benodigde 65 miljoen dollar (59 miljoen euro) is nog maar 3 miljoen dollar ter beschikking gesteld.Zika is als ziekteverwekker al bijna 70 jaar gekend. De ziekte heeft echter nooit eerder dergelijke ernstige gevolgen gehad. Alleen al in Brazilië werden 4.222 verdachte gevallen van schedelmisvorming onderzocht. In 82 van de 641 duidelijke gevallen van microcefalie werd bij de moeder een besmetting met zika vastgesteld. (Belga/NSK)