Zikavirus: eerste geval van microcefalie in Spanje

Zikavirus © Reuters

In Spanje is het eerste geval van microcefalie geregistreerd dat gelinkt is aan het zikavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van Catalonië gemeld. Bij microcefalie worden kinderen geboren met een te kleine schedel, waardoor hun hersenen zich niet voldoende kunnen ontwikkelen.

“Een zwangere vrouw was besmet met het zikavirus en dengue en de foetus heeft verschillende misvormingen”, aldus het regionale gezondheidsagentschap in een persbericht. Het gaat om het eerste geval van microcefalie gelinkt aan het zikavirus in het land, dat op 3 mei 105 zikabesmettingen telden, onder wie 13 zwangere vrouwen. “Alle besmettingen werden gedetecteerd bij mensen die uit de getroffen landen afkomstig zijn, of die landen bezocht hebben”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De huidige zika-epidemie ging van start in Latijns-Amerika en verspreidde zich snel. Het zwaarst getroffen land is Brazilië, dat 1,5 miljoen besmettingen telt. Begin februari werd het virus, dat wordt verspreid door de mug Aedus aegypti, gelinkt aan de explosieve stijging van het aantal hersenafwijkingen, waarna de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de noodtoestand uitriep. Midden april verklaarden onderzoekers dat ze bewijzen hadden dat het virus wel degelijk een van de oorzaken was van microcefalie en andere ernstige hersenafwijkingen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content