Zijn zonnebanken echt kankermachines?

Het medisch vakblad British Medical Journal schat dat er in België jaarlijks 143 melanomen optreden als gevolg van het gebruik van de zonnebank.

In juli 2012 verscheen in het medisch vakblad British Medical Journal een zogenaamde “systematic review” over zonnebanken, dit is een kritische samenvatting van wat hierover in de wereld gepubliceerd werd.

Een goed uitgevoerde “systematic review” wordt beschouwd als de meest betrouwbare bron van medische informatie. Het BMJ artikel kan gratis gedownload worden van de website. Tik in Google “bmj boniol melanoma” en het staat bovenaan.

Op 5 december schreef De Standaard dat “het aantal huidkankers in ons land jaar na jaar toeneemt. De teller staat vandaag op 18.000 nieuwe gevallen per jaar. De zonnebank vermijden is een makkelijke manier om het risico te verkleinen”.

Het klopt dat er in België 18.000 nieuwe huidkankers per jaar gediagnosticeerd worden. Minder dan 10% daarvan zijn melanomen, het type huidkanker waarvan je kunt sterven en waarover we ons het meeste zorgen moeten maken.

Uit het BMJ-artikel blijkt dat 5.4% van deze melanomen zich voordoet bij zonnebankgebruikers. Verder blijkt dat 25% van de mensen die een melanoom ontwikkelen er daadwerkelijk aan sterven. De BMJ schat dat er in België jaarlijks 143 melanomen optreden als gevolg van het gebruik van de zonnebank.

Daarvan verwacht men dat één op vier, dus 143 gedeeld 4, ofwel 36 mensen sterven. Cijfers moet je dan ook voorzichtig interpreteren! We vertrokken van 18.000 huidkankers en we eindigen met 36 overlijdens. Dit cijfer 36 kan je vervolgens nog eens in perspectief plaatsen door het te vergelijken met het aantal mensen dat in België jaarlijks sterft als gevolg van longkanker ten gevolge van roken: dat zijn er meer dan 5000.

Hans Van Brabandt, directeur Centrum Evidence-Based Medicine (www.cebam.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content