Zijn ggo’s schadelijk voor de gezondheid?

© Reuters
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Genetisch gemanipuleerde gewassen of ggo’s beroeren al lang de gemoederen. Terecht?

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft een voorstel van de Europese Commissie om lidstaten zelf te laten beslissen over het gebruik van en de handel in producten op basis van genetisch gemanipuleerde gewassen of ggo’s naast zich neergelegd. Omdat het voorstel “onwerkbaar” is en de interne markt zou schaden, vraagt het Parlement aan de Commissie om met een nieuw voorstel te komen.

Ggo’s beroeren al lang de gemoederen. Terecht?

JA: Philippe Baret, Landbouwingenieur UCL, lid van de Adviesraad voor Bioveiligheid

In theorie zijn de risico’s voor de gezondheid beperkt. Ze werden echter nooit degelijk onderzocht, ondanks aandringen van ongeruste burgers, omdat men ervan uit gaat dat genetisch gewijzigde planten geen gevolgen kunnen hebben voor de mens.

Zo redeneerden althans de moleculair biologen uit de jaren negentig toen de eerste ggo’s verschenen. Sindsdien hebben genetici begrepen dat zelfs minuscule veranderingen in het genoom belangrijke repercussies kunnen hebben, maar daar kennen we het fijne nog niet van.

De impact op het milieu staat buiten kijf

Het risico met ggo’s is dat ze hun gemodificeerd genetisch materiaal kunnen uitkruisen naar ggo-vrije gewassen en die laatste kunnen contamineren, waardoor men wel de controle verliest. Als gevolg daarvan is in Canada bijvoorbeeld enkel nog ggo-koolzaad te vinden. De impact op het milieu staat dus buiten kijf.

ggo-gewassen maken ook deel uit van een industriële landbouw die monoculturen promoot. Dat leidde onrechtstreeks tot een vitamine A-tekort in Azië. Door monoculturen op te dringen, werden daar te weinig groenten verbouwd en geconsumeerd, wat het vitaminetekort in de hand gewerkt heeft. De zogenaamde gouden rijst, waarin vitamine A geïncorporeerd wordt, lijkt hier een ideale oplossing, maar vergeet niet dat precies de ggo-landbouw dit probleem gecreëerd heeft.

NEE: Wim Grunewald, Expert plantenbiotechnologie, Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Ggo’s kunnen de gezondheid ten goede komen

Duizenden studies hebben de veiligheid van de technologie achter ggo’s onderzocht. Het incorporeren van een stukje DNA, waardoor het genoom van een plant herschikt wordt, is even veilig als andere veredelingsmethoden. De toepassingen worden geval per geval wetenschappelijk onderzocht alvorens ze geïmplementeerd worden. Voor de insectenresistente genetisch gemanipuleerde gewassen wordt bijvoorbeeld een stukje DNA in het genoom van het gewas gebracht dat codeert voor een bacterieel eiwit dat schadelijk is voor een bepaalde insectensoort.

Alvorens zo’n toepassing ontwikkeld wordt, gaat men na of het desbetreffende eiwit ook schadelijk is voor andere dieren of voor de mens. Dat gebeurt steeds onder het toeziend oog van de Europese voedselautoriteit EFSA. Alle toepassingen die op de markt zijn, zijn veilig, zowel voor het milieu als voor de gezondheid. Sinds 1998 werden zo’n 3000 miljard maaltijden op basis van ggo-gewassen bereid, zonder enig voedselschandaal. Meer nog, ggo’s kunnen de gezondheid ten goede komen.

Neem nu de zogenaamde gouden rijst, dat is ggo-rijst waarin via gentechnologie bètacaroteen, de precursor van vitamine A, geïncorporeerd werd. In Azië kampt een groot deel van de bevolking met een ernstig vitamine A-tekort: jaarlijks worden duizenden jonge mensen blind of sterven vroegtijdig. Gouden rijst zou een belangrijke hulp kunnen zijn, ware het niet dat tegenstanders van ggo’s de verspreiding ervan tegengaan.

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content