De algemene ziekteverzekering dekt een kwart van de zorgkosten niet. Een aanvullende ziekteverzekering via de werkgever of op individuele basis is goed voor een vijf procent minder in de totale uitgaven. De Belgische patiënt betaalt zelf 20 procent van de uitgaven. In Amerika is dat 12 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat Itinera publiceerde.

Uit het onderzoek blijkt ook dat "mensen met een lager inkomen, werklozen, alleenstaanden... nu de hoogste zorgkosten kennen, en net zij kunnen zich moeilijk een aanvullende ziektekostenverzekering veroorloven. Hierdoor organiseren we de ongelijkheid in de zorg", schrijft Itinera in een persbericht over de studie.

Bijzondere beschermingsmaatregelen, zoals de maximumfactuur en het Omniostatuut, verkleinen die ongelijkheid niet. "Slechts enkele procenten van de totale privé-uitgaven worden zo op solidaire basis herverdeeld. In de praktijk komt dit neer op een aanvullende compensatie van 13 procent voor de individuele kwetsbare patiënt", aldus Itinera. "Die ongelijkheid uit zich concreet in kankerarmoede."

Uit een aantal concrete voorbeelden moet blijken dat de ziekteverzekering een aantal essentiële kosten niet dekt. Zo kost een duurzame borstreconstructie met eigen weefsel minstens 4.000 euro. "Dat bedrag wordt niet terugbetaald, en dus kan slechts een op de vier vrouwen zich zo'n borstreconstructie veroorloven", aldus Itinera. (Belga/INM)

De algemene ziekteverzekering dekt een kwart van de zorgkosten niet. Een aanvullende ziekteverzekering via de werkgever of op individuele basis is goed voor een vijf procent minder in de totale uitgaven. De Belgische patiënt betaalt zelf 20 procent van de uitgaven. In Amerika is dat 12 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat Itinera publiceerde. Uit het onderzoek blijkt ook dat "mensen met een lager inkomen, werklozen, alleenstaanden... nu de hoogste zorgkosten kennen, en net zij kunnen zich moeilijk een aanvullende ziektekostenverzekering veroorloven. Hierdoor organiseren we de ongelijkheid in de zorg", schrijft Itinera in een persbericht over de studie. Bijzondere beschermingsmaatregelen, zoals de maximumfactuur en het Omniostatuut, verkleinen die ongelijkheid niet. "Slechts enkele procenten van de totale privé-uitgaven worden zo op solidaire basis herverdeeld. In de praktijk komt dit neer op een aanvullende compensatie van 13 procent voor de individuele kwetsbare patiënt", aldus Itinera. "Die ongelijkheid uit zich concreet in kankerarmoede." Uit een aantal concrete voorbeelden moet blijken dat de ziekteverzekering een aantal essentiële kosten niet dekt. Zo kost een duurzame borstreconstructie met eigen weefsel minstens 4.000 euro. "Dat bedrag wordt niet terugbetaald, en dus kan slechts een op de vier vrouwen zich zo'n borstreconstructie veroorloven", aldus Itinera. (Belga/INM)