Veertig procent meer vrouwen hebben zich het afgelopen jaar laten testen op borstkankergenen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag. In 2012 ging het in het UZ Gent nog maar om 400 bloedanalyses, terwijl dat er in 2013 plots 600 waren. In het UZ Leuven was sprake van een stijging van 570 geteste families in 2012, tegenover meer dan 900 in 2013.

Opvallend is dat het aantal onderzoeken naar het borstkankergen vooral toeneemt sinds mei 2013. Dat is de maand waarin actrice Angelina Jolie publiekelijk vertelde over haar preventieve borstamputatie, omdat ze het BRCA1-gen had geërfd. Ze deed dat in een open brief in The New York Times.

Ze schreef onder meer: 'Ik wil de boodschap overbrengen aan andere vrouwen dat er mogelijkheden zijn. Het woord kanker brengt onmiddellijk een gevoel van onmacht met zich mee, maar in bepaalde gevallen kan je preventief heel wat werk verrichten. Het is mijn hoop dat vrouwen die hiermee worstelen ook hun genen kunnen laten testen, en als ze een hoog risico op kanker hebben, weten zij nu ook dat er opties zijn.' (Belga/SD)

Veertig procent meer vrouwen hebben zich het afgelopen jaar laten testen op borstkankergenen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag. In 2012 ging het in het UZ Gent nog maar om 400 bloedanalyses, terwijl dat er in 2013 plots 600 waren. In het UZ Leuven was sprake van een stijging van 570 geteste families in 2012, tegenover meer dan 900 in 2013.Opvallend is dat het aantal onderzoeken naar het borstkankergen vooral toeneemt sinds mei 2013. Dat is de maand waarin actrice Angelina Jolie publiekelijk vertelde over haar preventieve borstamputatie, omdat ze het BRCA1-gen had geërfd. Ze deed dat in een open brief in The New York Times. Ze schreef onder meer: 'Ik wil de boodschap overbrengen aan andere vrouwen dat er mogelijkheden zijn. Het woord kanker brengt onmiddellijk een gevoel van onmacht met zich mee, maar in bepaalde gevallen kan je preventief heel wat werk verrichten. Het is mijn hoop dat vrouwen die hiermee worstelen ook hun genen kunnen laten testen, en als ze een hoog risico op kanker hebben, weten zij nu ook dat er opties zijn.' (Belga/SD)