Huisartsen, ziekenhuisspecialisten en -directies staan principieel achter de hervormingsplannen van minister De Block in de ziekenhuisfinanciering. Dat blijkt uit een enquête bij 1.461 ziekenhuisartsen, -directies en huisartsen uitgevoerd door Healthcare Magazine en Artsenkrant/Le Journal du Médecin.

Rode cijfers

In juni kondigde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een langverwachte en ingrijpende herstructurering aan van de ziekenhuisfinanciering, onder meer omdat meer dan 40 procent van de Belgische ziekenhuizen er niet langer in slaagt uit de rode cijfers te blijven. Dat aantal stijgt bovendien jaar na jaar.

Een ruime meerderheid van huisartsen en ziekenhuisspecialisten -telkens meer dan 80 procent- staat achter het principe dat De Block hanteert om financiering te laten afhangen van de complexiteit van de zorg -en dus niet langer enkel per prestatie te betalen zoals nu het geval is. Bij de ziekenhuisdirecties loopt dit zelfs op tot meer dan 90 procent.

Spoed

Voorts gaan bijna vier op de vijf respondenten akkoord met de stelling van minister De Block dat ziekenhuizen moeten evolueren naar medisch-technologische expertisecentra.

Om de toevloed op de spoedafdeling af te remmen is driekwart van de respondenten voorstander van een veralgemeende invoering van een remgeld of een bedrag dat aangerekend wordt aan alle patiënten die zich op de spoed aanbieden. (Belga/TE)

Huisartsen, ziekenhuisspecialisten en -directies staan principieel achter de hervormingsplannen van minister De Block in de ziekenhuisfinanciering. Dat blijkt uit een enquête bij 1.461 ziekenhuisartsen, -directies en huisartsen uitgevoerd door Healthcare Magazine en Artsenkrant/Le Journal du Médecin. In juni kondigde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een langverwachte en ingrijpende herstructurering aan van de ziekenhuisfinanciering, onder meer omdat meer dan 40 procent van de Belgische ziekenhuizen er niet langer in slaagt uit de rode cijfers te blijven. Dat aantal stijgt bovendien jaar na jaar. Een ruime meerderheid van huisartsen en ziekenhuisspecialisten -telkens meer dan 80 procent- staat achter het principe dat De Block hanteert om financiering te laten afhangen van de complexiteit van de zorg -en dus niet langer enkel per prestatie te betalen zoals nu het geval is. Bij de ziekenhuisdirecties loopt dit zelfs op tot meer dan 90 procent. Voorts gaan bijna vier op de vijf respondenten akkoord met de stelling van minister De Block dat ziekenhuizen moeten evolueren naar medisch-technologische expertisecentra. Om de toevloed op de spoedafdeling af te remmen is driekwart van de respondenten voorstander van een veralgemeende invoering van een remgeld of een bedrag dat aangerekend wordt aan alle patiënten die zich op de spoed aanbieden. (Belga/TE)