Ziekenfondsen verkopen patiëntengegevens aan farmabedrijven

© iStock

De zeven ziekenfondsen in ons land verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Een machtiging van de Privacycommissie is daarbij niet altijd nodig.

De zeven ziekenfondsen in ons land verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Dat schrijft nieuwssite Apache.be donderdag. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de ziekenfondsen verenigt, benadrukt dat alles volgens de regels gebeurt.

De verkoop verloopt via het IMA. Het gaat om informatie over het aantal verpakkingen dat van bepaalde medicijnen wordt verkocht, hoeveel patiënten die gebruiken en de periode waarin de patiënten ze gebruiken. Informatie over de diagnose ontvangen de ziekenfondsen niet.

IMA-woordvoerder Joeri Guillaume onderstreept aan Apache dat de gegevens tweemaal worden gecodeerd, zodat farmaceutische bedrijven de identiteit van de patiënten niet kunnen achterhalen. Bovendien gaat het om statistische gegevens, die kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen. Voorlopig gebeurt het nog op beperkte schaal, maar Guillaume voorspelt dat de inkomsten de komende jaren alleen maar zullen toenemen.

“We hebben dit jaar een vijftal keer patiëntengegevens verkocht aan farmabedrijven, goed voor telkens 2.500 à 3.000 euro. In die prijs zitten onder meer de kosten verrekend voor de tijd die de analyse van de gegevens ons gekost heeft”, luidt het.

Machtiging Privacycommissie

Volgens de IMA-woordvoerder verloopt alles volgens de regels van de kunst. “Bij elke verwerking en analyse van gegevens door het IMA of door andere instanties, moeten we een machtiging krijgen van de Privacycommissie. Daarbij moeten we de algemene principes van de privacywet respecteren en zorgen dat de veiligheid van de gegevens gewaarborgd is”.

‘Als de gegevens volstrekt anoniem zijn, is er geen tussenkomst van de Privacycommissie’

Toch is een machtiging van de Privacycommissie niet altijd nodig, zegt Guillaume. “Als een aanvrager, zoals een farmaceutisch bedrijf of een academicus, wettelijk geen individuele gezondheidsdata mag verwerken en analyseren, kan het beheerscomité van het IMA, waarin alle ziekenfondsen vertegenwoordigd zijn, beslissen om een anoniem bestand toch door te verkopen. We zijn daar nu mee gestart”.

Bij het doorverkopen van de gegevens worden patiënten niet op de hoogte gebracht. Wettelijk gezien is daar volgens de Privacycommissie niets mis mee. “Als de gegevens volstrekt anoniem zijn, is er geen tussenkomst van de Privacycommissie en komt de privacywetgeving niet in beeld”, zegt voorzitter Willem Debeuckelaere.

De Backer voorstander van ontsluiten gegevens overheid voor bedrijven

Kort na zijn aantreden zei Philippe De Backer (Open VLD), staatsecretaris voor Privacy, in Knack dat hij ervoor wil zorgen ‘dat grote en kleine bedrijven in alle transparantie met beschikbare data aan de slag kunnen.’ De overheid, aldus de liberaal, zit op een berg informatie, zoals over energieverbruik en mobiliteit. Hij noemde gegevens over de sociale zekerheid, gezondheidszorg en het strafregister. ‘Daar kunnen bedrijven interessante toepassingen mee ontwikkelen.’ (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content