Volgens de Nederlanse krant Algemeen Dagblad was producent Janssen Pharmaceutica op de hoogte van de ernstige bijwerkingen van het medicament Motilium, erg populair tegen maagkwalen en verteringsproblemen. Het farmaceutisch bedrijf zou wetenschappers onder druk hebben gezet om de resultaten van onderzoeken te verzwijgen.

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekten zo'n 3 jaar geleden dat gebruikers van het geneesmiddel tot elf keer meer kans hebben op een hartstilstand bij inname van een hoge dagelijkse dosis van het geneesmiddel (ongeveer 30 milligram per dag, of drie tabletten).

Wetenschapper op de loonlijst

"Het was duidelijk dat de firma niet blij was met die resultaten", zegt Miriam Sturkenboom die drie jaar geleden het onderzoeksteam leidde; "Ze vroegen of de we resultaten van het onderzoek naar hoge dosissen konden samenvoegen met de resultaten van het onderzoek naar lage dosissen, waardoor de kans op een hartstilstand kleiner wordt." Zo werd de gemiddelde kans op een hartfalen drastisch naar beneden gehaald.

Bij Janssen Pharmaceutica bevestigen ze dat er "discussie" was over de uitkomst van het onderzoek. Volgens het bedrijf hielden de wetenschappers zich niet aan de gemaakte afspraken. "Zo werken wij niet", klinkt het uit de mond van medewerker Paul Soons. Het bedrijf bestelde een gelijkaardige studie bij een centrum in Canada, en daar bleek de kans op hartfalen bij inname van Motilium slechts 1,4 keer groter. Volgens AD staat een van de Canadese onderzoekers op de loonlijst van Janssen Pharmaceutica. (EA)

Volgens de Nederlanse krant Algemeen Dagblad was producent Janssen Pharmaceutica op de hoogte van de ernstige bijwerkingen van het medicament Motilium, erg populair tegen maagkwalen en verteringsproblemen. Het farmaceutisch bedrijf zou wetenschappers onder druk hebben gezet om de resultaten van onderzoeken te verzwijgen. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekten zo'n 3 jaar geleden dat gebruikers van het geneesmiddel tot elf keer meer kans hebben op een hartstilstand bij inname van een hoge dagelijkse dosis van het geneesmiddel (ongeveer 30 milligram per dag, of drie tabletten). Wetenschapper op de loonlijst "Het was duidelijk dat de firma niet blij was met die resultaten", zegt Miriam Sturkenboom die drie jaar geleden het onderzoeksteam leidde; "Ze vroegen of de we resultaten van het onderzoek naar hoge dosissen konden samenvoegen met de resultaten van het onderzoek naar lage dosissen, waardoor de kans op een hartstilstand kleiner wordt." Zo werd de gemiddelde kans op een hartfalen drastisch naar beneden gehaald. Bij Janssen Pharmaceutica bevestigen ze dat er "discussie" was over de uitkomst van het onderzoek. Volgens het bedrijf hielden de wetenschappers zich niet aan de gemaakte afspraken. "Zo werken wij niet", klinkt het uit de mond van medewerker Paul Soons. Het bedrijf bestelde een gelijkaardige studie bij een centrum in Canada, en daar bleek de kans op hartfalen bij inname van Motilium slechts 1,4 keer groter. Volgens AD staat een van de Canadese onderzoekers op de loonlijst van Janssen Pharmaceutica. (EA)