Zestigplussers wandelen beter op het platteland, in een bos of in een park

© istock
Carine Maillard Freelancejournalist

Wandelen is gezond, maar soms worden de voordelen tenietgedaan door vervuilende stadslucht. Op het platteland heb je dat probleem niet.

Fijnstof en stikstofdioxide van het verkeer vervuilen onze steden en kunnen ischemische hartziekten en ademhalingsproblemen in de hand werken. Ze leiden met andere woorden tot meer sterfgevallen.

Wandelen is goed voor de gezondheid, maar ook in de stad? En voor wie? Britse onderzoekers gingen dat na in Londen tussen oktober 2012 en juni 2014. Ze selecteerden een aantal 60-plussers: 40 van hen hadden een chronisch obstructieve longziekte en 39 een ischemische hartziekte. De overige 40 waren in goede gezondheid. Allen waren al minstens een jaar niet-roker. Een deel van hen wandelde 2 uur in Oxford Street, een bekende winkelstraat met druk verkeer. De anderen wandelden in Hyde Park.

Longfunctie

De mensen met ademhalingsstoornissen hadden na de wandeling in Oxford Street meer last van ademhalingsproblemen in vergelijking met de groep die door het park liep: 2 maal meer hoestbuien, 4 maal meer piepende ademhaling en meer dan 3 maal meer fluimen die opgehoest werden. Bij de gezonde personen was er geen verschil te merken.

Bij alle personen, ziek of gezond, die in het park hadden gewandeld, was de longfunctie verbeterd.

De vervuilde omgeving leidde ook tot een verhoogde stijfheid van de bloedvaten bij iedereen, ongeacht de gezondheidstoestand. Bij wie in het park had gewandeld, was die stijfheid afgenomen.

Het is dus zeker beter om op het platteland, in een bos of in een park te wandelen. Maar het is ook hoog tijd om de luchtverontreiniging in steden stevig aan te pakken. Daar leveren deze bevindingen nog meer argumenten voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content