Een gespecialiseerd comité van Unesco heeft yoga, ontstaan in India en over de hele wereld populair, ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

"De filosofie achter de oude praktijk van yoga in India heeft veel aspecten van de Indiase samenleving beïnvloed", aldus de VN-organisatie voor wetenschap en cultuur die nog tot en met vrijdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba samen is voor een conferentie.

Volgens Unesco beoefenen mensen van alle leeftijden yoga, zonder onderscheid van geslacht, klasse of religie. "Het combineert houdingen, meditatie, een gecontroleerde ademhaling, het opzeggen van woorden en andere technieken om het individu te doen ontplooien, pijnen te verzachten en een staat van bevrijding te bereiken", luidt het.

Eerder werd ook al de Belgische biercultuur en de Cubaanse rumba op in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed gezet.

Dat yoga in de wereld steeds meer erkenning krijgt, bleek al toen de Verenigde Naties in 2014 21 juni uitriepen tot Wereld Yoga Dag. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kan yoga bijdragen aan "de bewustwording van onze rol als consumenten van de natuurlijke rijkdom op aarde en als individuen die de plicht hebben hun buren te respecteren en in vrede met hen te leven. Deze elementen zijn allemaal essentieel als het gaat om het opbouwen van een duurzame, waardige toekomst en kansen voor iedereen." (Belga/TE)

Een gespecialiseerd comité van Unesco heeft yoga, ontstaan in India en over de hele wereld populair, ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed."De filosofie achter de oude praktijk van yoga in India heeft veel aspecten van de Indiase samenleving beïnvloed", aldus de VN-organisatie voor wetenschap en cultuur die nog tot en met vrijdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba samen is voor een conferentie. Volgens Unesco beoefenen mensen van alle leeftijden yoga, zonder onderscheid van geslacht, klasse of religie. "Het combineert houdingen, meditatie, een gecontroleerde ademhaling, het opzeggen van woorden en andere technieken om het individu te doen ontplooien, pijnen te verzachten en een staat van bevrijding te bereiken", luidt het. Eerder werd ook al de Belgische biercultuur en de Cubaanse rumba op in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed gezet. Dat yoga in de wereld steeds meer erkenning krijgt, bleek al toen de Verenigde Naties in 2014 21 juni uitriepen tot Wereld Yoga Dag. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kan yoga bijdragen aan "de bewustwording van onze rol als consumenten van de natuurlijke rijkdom op aarde en als individuen die de plicht hebben hun buren te respecteren en in vrede met hen te leven. Deze elementen zijn allemaal essentieel als het gaat om het opbouwen van een duurzame, waardige toekomst en kansen voor iedereen." (Belga/TE)