Yoga verlicht rugpijn

Yoga verlicht rugpijn, maar niet door te mediteren. Het zijn de rekoefeningen die het hem doen. En die kan je ook zonder filosofie uitvoeren.

Yoga verlicht rugpijn, maar niet door te mediteren. Het zijn de rekoefeningen die het hem doen. En die kan je ook zonder filosofie uitvoeren.

“Bij yoga doe je meer dan eenvoudig wat stijve lichaamsdelen rekken,” vertelt Karen Sherman van het Gezondheidsonderzoeksinstituut in Seattle. “We veronderstelden bijgevolg dat yoga meer effect op rugpijn zou hebben dan de geïsoleerde rekoefeningen. Maar dat bleek niet waar. Beide zorgden voor evenveel verlichting van rugpijn en ze hadden ook meer effect dan het klassieke advies dat mensen met rugpijn vaak van hun arts meekrijgen.”

Vergelijkende studie

Sherman deelde 228 volwassenen met matige chronische rugpijnklachten op in 3 groepen. De eerste groep volgde 12 weken lang yogalessen die vooral aandacht besteedden aan het rekken en versterken van de rug- en beenspieren.

De tweede groep kreeg een klassiek rekprogramma voorgeschoteld met eveneens de klemtoon op brug- en beenspieren.

De derde groep kreeg een boek en advies over oefeningen en een gezonde levensstijl.

Inzet werkt Elke aanpak zorgde voor een verbetering van de klachten en bij sommige deelnemers leidde het zelfs tot het volledig verdwijnen van de pijn.

Twaalf weken na de training vroeg Sherman de deelnemers opnieuw naar hun toestand en die bleek nog altijd beter dan voor de training.

Spierspanningen zijn een bron van rugpijn en Sherman veronderstelt dat de rekoefeningen ook een ontspannend effect hebben gehad op de deelnemers en daardoor misschien toch dichter bij het opzet van yoga aansloten dan oorspronkelijk verwacht.

Wat nu?

Een onderzoek van 26 weken en 228 volwassenen blijft een klein onderzoek, maar het ondersteunt het vermoeden voor een positief effect van yoga en rekoefeningen op rugklachten, zonder te overdrijven uiteraard.

Het kan ook dat beide programma’s voor een beter besef van het belang van de lichaamshouding voor rugpijn gezorgd heeft. Eén van de beste middelen tegen rugpijn blijft immers nog altijd een correcte rughouding gedurende alle activiteiten in de loop van de dag.

Yoga en rekoefeningen zijn beide veilig, maar je leert ze beide toch best aan onder begeleiding van een ervaren therapeut. Zodat je zeker bent dat je de rugklachten niet erger maakt door foute uitvoeringen.

Het onderzoek van Sherman werd gepubliceerd op de website van de Archives of Internal Medicine.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content