Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: een goede nachtrust, voorkomt ziekte. Dat schrijft Time op basis van een artikel gepubliceerd in het septembernummer van Sleep. Iemand die zes uur slaapt, heeft vier keer meer kans om een verkoudheid op te lopen dan iemand die acht uur slaapt, klinkt het.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië namen 164 gezonde volwassenen onder de loep. Vooraleer het eigenlijke onderzoek startte, moesten ze een vragenlijst invullen over het rookgedrag, alcoholgebruik en eventuele stresslevel. Daarna werd gepeild naar de algemene gezondheid en kwaliteit van de slaap via een mobiele monitor.

Niet alleen moe en chagrijnig

Tijdens het eigenlijke experiment kregen de proefpersonen via neusdruppels het verkoudheidsvirus toegediend. Nadien moesten ze vijf dagen in een hotel blijven, zodat het virus zijn gang kon gaan en de wetenschappers konden nagaan hoe ziek iedere persoon werd.

De hoeveelheid uren een persoon sliep bleek doorslaggevend te zijn, nog meer dan de leeftijd of het stresslevel. 'Je voelt je niet alleen moe en chagrijnig als je te weinig slaapt. Ook je fysieke gezondheid lijdt eronder', zegt onderzoeker Aric Prather.

'Het maakte niet uit of mensen rookten of niet, wat hun geslacht of stressniveau was', aldus Prather. 'Het aantal uren slaap, bleef de beslissende factor om te voorspellen of iemand verkouden werd of niet.'

Dit onderzoek bevestigt opnieuw het belang van slaap. 'Maar net als gezond eten en bewegen, is voldoende slapen een moeilijke opgave voor veel mensen in onze drukke samenleving.' (AVE)

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: een goede nachtrust, voorkomt ziekte. Dat schrijft Time op basis van een artikel gepubliceerd in het septembernummer van Sleep. Iemand die zes uur slaapt, heeft vier keer meer kans om een verkoudheid op te lopen dan iemand die acht uur slaapt, klinkt het. Onderzoekers van de Universiteit van Californië namen 164 gezonde volwassenen onder de loep. Vooraleer het eigenlijke onderzoek startte, moesten ze een vragenlijst invullen over het rookgedrag, alcoholgebruik en eventuele stresslevel. Daarna werd gepeild naar de algemene gezondheid en kwaliteit van de slaap via een mobiele monitor. Tijdens het eigenlijke experiment kregen de proefpersonen via neusdruppels het verkoudheidsvirus toegediend. Nadien moesten ze vijf dagen in een hotel blijven, zodat het virus zijn gang kon gaan en de wetenschappers konden nagaan hoe ziek iedere persoon werd. De hoeveelheid uren een persoon sliep bleek doorslaggevend te zijn, nog meer dan de leeftijd of het stresslevel. 'Je voelt je niet alleen moe en chagrijnig als je te weinig slaapt. Ook je fysieke gezondheid lijdt eronder', zegt onderzoeker Aric Prather. 'Het maakte niet uit of mensen rookten of niet, wat hun geslacht of stressniveau was', aldus Prather. 'Het aantal uren slaap, bleef de beslissende factor om te voorspellen of iemand verkouden werd of niet.' Dit onderzoek bevestigt opnieuw het belang van slaap. 'Maar net als gezond eten en bewegen, is voldoende slapen een moeilijke opgave voor veel mensen in onze drukke samenleving.' (AVE)