Wie loopt, leeft langer

Lopers leven gemiddeld 5 tot 6 jaar langer dan mensen die niet joggen. En je hoeft er niet eens veel voor te lopen. Eén tot tweeënhalf uur per week gesplitst over 2 tot 3 loopjes aan een rustig tot matig tempo volstaan.

Deze resultaten, afkomstig van de Deense Copenhagen City Heart Study, worden dit weekend voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Vereniging voor Cardiovasculaire Preventie en Rehabilitatie in Dublin.

Peter Schnohr, cardioloog en hoofd van het onderzoeksteam, klinkt overtuigd: “We kunnen zeker zijn dat regelmatig joggen het leven verlengt en het goede nieuws is dat je niet eens heel veel hoeft te doen voor je de vruchten van je inspanning plukt.”

In een onderdeel van een studie die al in 1976 van start ging en een 20.000 mannen vrouwen tussen 20 en 93 volgde, controleerde Schnohr het effect van verschillende sporten op de levensduur.

Hij vergeleek hiervoor de sterftecijfers van 1116 mannelijke en 762 vrouwelijke joggers met die van niet joggende leeftijdsgenoten.

Hieruit bleek dat het sterfterisico voor de lopers 44 procent lager lag, wat overeenkomt met een winst in levensduur van 6,2 jaar voor mannen en 5,6 jaar voor vrouwen.

Heel interessant, het onderzoeksteam stelde vast dat het niet de fanatieke lopers waren die met de hoofdprijs gingen lopen.

Eén tot 2,5 uur lopen, gespreid over 2 tot 3 sessies per week bleek de beste resultaten op te leveren, vooral voor wie aan een rustig tot matig tempo liep.

“Je houdt een goed tempo aan wanneer je iets dieper moet ademen, maar niet buiten adem raakt,” stelt Schnohr.

Schnohr vergelijkt het effect van lopen nog met dat van alcohol. Helemaal niets is niet goed, maar teveel ook niet. “De mortaliteit is lager bij mensen die rustig aan joggen dan bij mensen die helemaal niet lopen of lopers die naar extreme inspanningen neigen.”

Wat hij onder extremen verstaat, maakte Schnohr nog niet duidelijk. Daarvoor is het nog wachten op de publicatie van zijn resultaten.

Een ander aspect dat nog niet aan bod kwam is het effect op de levensduur van andere sporten, zoals fietsen of wandelen. Want lopen is niet voor iedereen weggelegd.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content