Wie gezwommen heeft in Corsica loopt verhoogd risico op parasietwormpjes

Water © Istock
Désirée De Poot

De Hoge Gezondheidsraad raadt mensen aan die sinds 2011 in de rivier Cavu, in Corsica, gezwommen hebben, op controle te gaan bij de huisarts. In de Cavu zijn namelijk bepaalde zoetwaterslakken opgedoken die drager zijn van urinaire bilharziose, of schistosomiasi.

Pas nu blijkt dat een aantal mensen dat sinds 2011 in het zuiden van Corsica heeft verbleven en in de rivier de Cavu heeft gebaad, een verhoogd risico loopt op schistomosiasis (bilharziose).

In de Cavu – een rivier in het zuiden van Corsica – zijn immers bepaalde zoetwaterslakken (Bulinus spp) opgedoken. Deze slakken fungeren als tussengastheer in de Schistosoma haematobium. Geïnfecteerde slakken laten tijdens de warme uren larven vrijkomen die zich doorheen de huid van de baders boren. Daarna kunnen ze zich in het portaal stelsel vestigen. De schistomosomen ontwikkelen zich verder tot volwassen wormen. Bevruchte vrouwtjes leggen hun eitjes in de plexus venosus rond de blaas en door de wand van de blaas belanden ze uiteindelijk in de urine. Bij het uitplassen komen deze larven opnieuw in het water bij de slakken en de cirkel is rond.

Symptomen niet meteen zichtbaar

Patiënten die besmet zijn, vertonen niet meteen symptomen. Het infestatiesyndroom in de weken na de besmetting is griepachtig met koorts, myalgie, huiduitslag en een belangrijke eosinofilie. Het is pas maanden na het baden dat de klassieke klinische symptomen verschijnen: blaasontsteking, hematurie en eosinofilie. In het ergste geval evolueert de infectie op termijn naar verdere fibrotische reactie van vesicale of urogenitale weefsels.

Daarom is een snelle diagnose bij klinische tekenen belangrijk.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om een onderzoek te verrichten naar antistoffen tegen schistosomen bij alle personen die sinds 2011 in het zuiden van Corsica in zoet water hebben gebaad, zeker in de rivier Cavu. Bij positief resultaat kan een behandeling met praziquantel worden overwogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content