De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijdag een aanpassing van haar richtlijn over het dragen van een mondmasker aangekondigd. Ze raadt nu toch iedereen aan om een stoffen masker te dragen als er besmettingsgevaar is en voldoende afstand houden niet mogelijk is.

WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove preciseerde dat stoffen maskers aanbevolen worden. Die moeten uit ten minste drie lagen bestaan. Een binnenste laag van een absorberend materiaal als katoen, een middelste laag die als filter functioneert zoals polypropeen, en een buitenste laag die niet-absorberend is zoals polyester.

Mensen vanaf 60 jaar of mensen met onderliggende gezondheidsaandoeningen worden aangeraden een medisch masker te dragen.

De nieuwe richtlijn werd geformuleerd op basis van recente studies, al benadrukte de WHO ook dat een masker alleen de overdracht van het virus niet zal vermijden.

Zorgpersoneel

Tot hier toe heeft de WHO altijd volgehouden dat het dragen van mondmaskers in het openbaar weinig zin heeft. Enkel medisch personeel dat in aanraking kwam met covid-19-patiënten werd aangeraden om een medisch masker te dragen. Die aanbeveling blijft bestaan, maar wordt uitgebreid naar alle zorgpersoneel dat werkt op klinische afdelingen van een gezondheidsinstelling waar het virus aanwezig is. 'Dat betekent bijvoorbeeld dat een arts die een ronde doet op een afdeling cardiologie of palliatieve zorgen waar er geen bevestigde covid-19-patiënten zijn, toch een medisch masker moet dragen', legde Tedros Adhanom Ghebreyesus uit.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijdag een aanpassing van haar richtlijn over het dragen van een mondmasker aangekondigd. Ze raadt nu toch iedereen aan om een stoffen masker te dragen als er besmettingsgevaar is en voldoende afstand houden niet mogelijk is. WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove preciseerde dat stoffen maskers aanbevolen worden. Die moeten uit ten minste drie lagen bestaan. Een binnenste laag van een absorberend materiaal als katoen, een middelste laag die als filter functioneert zoals polypropeen, en een buitenste laag die niet-absorberend is zoals polyester. Mensen vanaf 60 jaar of mensen met onderliggende gezondheidsaandoeningen worden aangeraden een medisch masker te dragen. De nieuwe richtlijn werd geformuleerd op basis van recente studies, al benadrukte de WHO ook dat een masker alleen de overdracht van het virus niet zal vermijden. Tot hier toe heeft de WHO altijd volgehouden dat het dragen van mondmaskers in het openbaar weinig zin heeft. Enkel medisch personeel dat in aanraking kwam met covid-19-patiënten werd aangeraden om een medisch masker te dragen. Die aanbeveling blijft bestaan, maar wordt uitgebreid naar alle zorgpersoneel dat werkt op klinische afdelingen van een gezondheidsinstelling waar het virus aanwezig is. 'Dat betekent bijvoorbeeld dat een arts die een ronde doet op een afdeling cardiologie of palliatieve zorgen waar er geen bevestigde covid-19-patiënten zijn, toch een medisch masker moet dragen', legde Tedros Adhanom Ghebreyesus uit.