Wetenschappers waarschuwen voor vastendiëten

© iStock
Trui Engels Journalist Knack.be

Om de andere dag een vastendag inlassen of het populaire 5:2 dieet helpen om af te vallen, maar erg gezond is het allemaal niet, zo blijkt.

Een nieuwe studie, die werd voorgesteld op de jaarlijkse vergadering van de Europese Vereniging voor Endocrinologie in Barcelona heeft aangetoond dat regelmatig vastendagen inlassen het insulinegehalte de hoogte doet injagen, alvleeskliercellen beschadigt en het buikvet doet toenemen.

Wetenschappers waarschuwen dan ook omzichtig om te springen met dergelijke diëten. Ze kunnen immers de functie van het suikerregulerende hormoon insuline ontregelen en leiden tot een verhoogd risico op diabetes.

Volgens Ana Bonassa van de universiteit van São Paulo in Brazilië is dit de eerste studie die heeft aangetoond dat vastendiëten, hoewel ze effectief zijn om snel gewicht te verliezen, de pancreas en de werking van insuline kunnen beschadigen bij normale, gezonde individuen, wat tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden.

Vastendiëten zoals het 5:2 dieet en Alternate Day Fasting (ADF) hebben de laatste jaren hun weg gevonden naar het grote publiek. Bedoeling van deze eetpatronen is gewicht te verliezen door twee dagen per week of om de andere dag te ‘vasten’ of je calorieopname te beperken tot 600 kilocalorieën. De andere dagen mag je eten wat je wil. Het zou niet alleen de kilo’s er doen afvliegen, maar ook een levensverlengend effect hebben en kanker afhouden.

Twijfel

Helaas bestaat er nog heel wat discussie onder artsen over het effect op de gezondheid op lange termijn. Het 5:2-vastendieet zou bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor vrouwen, bij wie het hoofdpijn, diarree, een verstoorde menstruatiecyclus en zelfs een verminderde vruchtbaarheid zou kunnen veroorzaken.

Eerder onderzoek wees al uit dat kortetermijnvasten mogelijk vrije radicalen doet vrijkomen die schade kunnen toebrengen aan de cellen in het lichaam en geassocieerd kunnen worden met een verminderde orgaanfunctie, een verhoogd risico op kanker en snellere veroudering.

De onderzoekers uit São Paulo bestudeerden gedurende drie maanden de effecten van het inlassen van een vastendag om de andere dag op het lichaamsgewicht, het aantal vrije radicalen en de werking van insuline bij normale, volwassen ratten. Hoewel het lichaamsgewicht bij de ratten daalde, nam verrassend genoeg de hoeveelheid vetweefsel in de buik toe. Bovendien vertoonden de pancreascellen die insuline aanmaken schade, was er een verhoogde aanwezigheid van vrije radicalen en waren er tekenen van beginnende insulineresistentie.

‘We moeten rekening houden met het feit dat mensen met overgewicht of obese mensen die aan een vastendieet beginnen, mogelijk al aan insulineresistentie lijden. Ze kunnen dus op lange termijn ernstige schade toebrengen aan hun gezondheid, zoals het krijgen van diabetes type 2’, aldus Bonassa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content