Wetenschappers ontwikkelen antilichaam in poedervorm

© GettyImages

Het gaat om een antilichaam dat als gewoon poeder aan de voeding kan worden toegevoegd om onder meer maag- en darmproblemen te behandelen.

Antilichamen worden almaar vaker gebruikt om aandoeningen te behandelen. In de strijd tegen infecties en kanker worden ze ingespoten in de bloedbaan. Maar inspuiten beperkt de bruikbaarheid van de technologie. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar antilichamen die je als een pilletje kunt innemen. Dat is geen sinecure: de fragiele stoffen overleven de verteringsprocessen in de maag zelden.

Onderzoeker Vikram Virdi van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en zijn collega’s beschrijven nu in Nature Biotechnology hoe ze erin geslaagd zijn zo’n maagvriendelijk antilichaam te ontwikkelen. Drie VIB-laboratoria en één van de UGent hebben hun schouders onder het ambitieuze project gezet.

Het antilichaam in kwestie is robuust genoeg om de vijandige omgeving van het verteringsstelsel te overleven zonder aan efficiëntie in te boeten. De antilichamen worden in gist geproduceerd en kunnen als een gewoon poeder aan de voeding worden toegevoegd. Ze kunnen nuttig zijn om problemen met onder meer de maag- en darmfunctie aan te pakken, zowel bij mensen als dieren. Ook cholera en diarree zouden ermee behandeld kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content