Wetenschappers creëren hersencellen uit huid

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om huidcellen bij muizen te muteren tot functionele hersencellen. Dat kan een doorbraak betekenen voor de behandeling van multiple sclerose en hersenverlamming.

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om huidcellen bij muizen te muteren tot functionele hersencellen. De ontdekking kan een doorbraak betekenen voor de behandeling van multiple sclerose en hersenverlamming.

Via een nieuwe techniek konden de onderzoekers firoblasten – bindweefselcellen die veel voorkomen in de huid en de meeste organen – omzetten naar oligodendrocyten. Dat is een type hersencellen dat instaat voor de productie van myeline. Die stof beschermt de zenuwuitlopers en bevordert de aanvoer van hersenimpulsen naar de rest van het lichaam.

Via een proces van “cellulaire herprogrammering” manipuleerden de onderzoekers bij muizen de niveaus van drie natuurlijk voorkomende eiwitten om zo de omzetting van firoblasten naar oligodendrocyten te bevorderen. “Het is cellulaire alchemie”, zegt hoofdonderzoeker Paul Tesar van Case Western Reserve University in een persbericht. “We nemen gemakkelijk toegankelijke en overvloedig aanwezige cellen en zetten die om naar zeer waardevolle cellen.”

Multiple sclerose

In een volgende stap zal worden nagegaan of de techniek ook op mensen kan worden toegepast. Dat zou een doorbraak betekenen in de behandeling van multiple sclerose en hersenverlamming. Die ziektes beschadigen de oligodendrocyten, waardoor de beschermende myelinelaag afbreekt. Om dat te herstellen, moeten nieuwe oligodendrocyten kunnen worden aangemaakt.

“Het is altijd moeilijk geweest om snel en op veilige, efficiënte wijze functionele oligodendrocyten aan te maken”, zegt coauteur Robert Miller van de Case Western Reserve School of Medicine. Tot nu toe konden die enkel uit embryonaal weefsel of bepaalde stamcellen gehaald worden. Die methodes houden bovendien beperkingen in, zoals het risico op afstoting. “Deze nieuwe techniek kan al die problemen wegnemen”, aldus Miller. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content