Werkplek beïnvloedt kans op borstkanker

© Reuters
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Wie rookt, loopt een hoog risico longkanker te krijgen. Gelijkaardige, duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn er niet voor borstkanker. De rol van de werkomgeving wordt echter nog te veel over het hoofd gezien, stellen Canadese onderzoekers.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, waarbij het dodental vrij hoog ligt. Desondanks wordt er weinig aandacht besteedt aan de mogelijke risicoverhoging door factoren en blootstellingen de werkomgeving.

Vrouwelijke werknemers worden in heel wat werkomstandigheden blootgesteld aan stoffen waarvan bekend is dat ze kanker kunnen veroorzaken en aan stoffen die de normale werking van hormonen verstoren.

Een recent Canadees onderzoek stelde vast dat vrouwen die 10 jaar lang aan de slag waren in een werkomgeving met een mogelijke hoge blootstelling aan zulke stoffen een 42 procent groter risico op longkanker lopen dan de rest van de bevolking.

Dit is waarschijnlijk nog een onderschatting, stellen de onderzoekers, vermits veel van deze stoffen al vrij veel voorkomen in de leefomgeving.

Spuitgieten van plastics

Het Canadese onderzoek telde 268 procent meer borstkankers in de plasticsindustrie waar auto-onderdelen gemaakt worden. Vaak verloopt dit via zogenaamde spuitgietprocessen waarbij de kunststof met alle toegevoegde stoffen onder hoge druk in een mal geïnjecteerd wordt.

Bij het openen van de mal kunnen vervolgens allerhande schadelijke producten vrijkomen, zoals kleurstoffen, stoffen die tegen ultraviolet zonlicht beschermen, brandvertragers, stoffen die de soepelheid van de kunststof helpen regelen en dergelijke meer.

Vrouwen die dit werk verrichten, lopen met andere woorden bijna 2,7 maal meer kans op borstkanker dan de gemiddelde vrouw. Deze vaststellingen liggen in lijn met deze van vroegere onderzoeken.

Vermoedelijk geldt deze verhoging niet alleen voor de autosector, maar voor wel meer sectoren die werken met het spuitgieten van kunststoffen, maar die kwamen in dit Canadese onderzoek niet aan bod.

Voedingsconserven

Vrouwen in fabrieken waar voedingsconserven ingeblikt worden, bleken tegen een 2,35 maal verhoogd risico voor borstkanker aan te kijken.

Het risico wordt toegeschreven aan de binnenbekleding met kunststof van de blikjes. Voor de gewone consument is deze bekleding waarschijnlijk vrij onschuldig omdat de emigratie van risicostoffen naar de voeding relatief klein is en de stoffen ook minder risico inhouden wanneer ze via de mond opgenomen worden dan via inademing.

Dat laatste speelt een rol in de industrie bij de aanbreng van de binnenbekleding ofwel bij de verhitting tijdens de laatste reinigingsprocedure voor de vulling. In beide gevallen kunnen er dampen vrijkomen.

Verontrustend voor de menopauze

Bijzonder verontrustend was dat het risico in beide sectoren nog hoger lang voor borstkanker die optreedt voor de menopauze. In de conservenindustrie registreerde men een risicoverhoging van 5,7 en in de spuitgietsector in de kunststofindustrie een van 4,8.

Dit lijkt er op te wijzen dat blootstelling aan risicostoffen op het werk de ontwikkeling van deze vroege en meestal meer agressieve vorm van borstkanker extra in de hand werkt.

Doorrookte werkplek

Volgens het Canadese onderzoek lopen vrouwen in bars, casino’s en gokomgevingen tot 2,3 maal meer risico op borstkanker. De gemeenschappelijke factor op deze werkplekken is (was) tabaksrook.

Overal waar een rookstopverbod in cafés en andere openbare plaatsen doorgevoerd werd, zien we ondertussen een flinke verbetering van de gezondheid bij het personeel , met onder andere minder hartinfarcten.

Hopelijk kunnen de vrouwen genieten van een gelijkaardige afname van het risico op borstkanker.

Prijs

Dit Canadese onderzoek ontving op 5 november een prijs van de American Public Health Association omdat het de aandacht vestigde op het belang van de beroepsblootstelling voor borstkanker, een aspect dat veel te weinig aandacht geniet in de medische wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content