In Afrika sterft om de zestig seconde een kind aan malaria. 'Hoewel er tussen 2001 en 2013 maar liefst 4,3 miljoen levens werden gered, blijft aandacht noodzakelijk', benadrukt de ngo Plan International. In Burkina Faso bijvoorbeeld ontvangt 30 procent van de slachtoffers geen medische hulp.

'Dankzij thuiszorg begint dat te veranderen', zegt Moussa Sarr, expert van kinderrechtenorganisatie, die in twaalf landen in West-Afrika malaria bestrijdt.

'Een van de redenen waarom malaria vaak niet wordt behandeld, is dat mensen te ver van een gezondheidscentrum wonen. Voor mensen die in afgelegen gebieden leven, is thuiszorg de oplossing', aldus Sarr.

Thee met geneeskrachtige bladeren

Malariapreventie in Burkina Faso, Plan/Nyani Quarmyne
Malariapreventie in Burkina Faso © Plan/Nyani Quarmyne

Al onderlijnt de organisatie dat bij ernstige symptomen thuiszorg niet volstaat. Daarom zet ze in op voorlichtingscampagnes die mensen aanmoedigen om, indien mogelijk, een gezondheidscentrum te bezoeken.

Latifatou uit Burkina Faso bracht haar vierjarige zoontje naar het gezondheidscentrum na een informatiesessie over malaria. 'We leerden hoe we de symptomen van malaria kunnen herkennen, hoe we kunnen voorkomen dat we ziek worden en wanneer het nodig is om naar het gezondheidscentrum te gaan', zegt ze. 'Vroeger maakten we thee van geneeskrachtige bladeren. Dat dronken we als we malaria hadden en we wasten ons ermee. Nu weet ik dat zulke middeltjes niet werken.'

Ebola

In de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Libera stierven in 2014 11.000 mensen meer aan malaria dan in de voorgaande jaren, stelden onderzoekers van het Imperial College in Londen vast. Zij ontdekten dat ebola-epidemie hier mede verantwoordelijke voor is. Door de uitbraak werden de verschillende gezondheidssystemen ontwricht, zodat zieken niet adequaat meer geholpen konden worden.

Eerder meldden experts al dat zieken in ebola-landen bang zijn om zich te laten behandelen. Artsen aarzelen daarnaast ook om bloed te trekken voor een malaria-test.

Malariapreventie in Burkina Faso, Plan/Nyani Quarmyne
Malariapreventie in Burkina Faso © Plan/Nyani Quarmyne

Jaarlijks sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 600.000 mensen door malaria. 'Sinds de aftrap van de Millenniumdoelstellingen in 2000 zijn er 4,3 miljoen minder doden gevallen. De uitdagingen blijven echter groot', aldus de Verenigde Naties (VN). (AVE)

In Afrika sterft om de zestig seconde een kind aan malaria. 'Hoewel er tussen 2001 en 2013 maar liefst 4,3 miljoen levens werden gered, blijft aandacht noodzakelijk', benadrukt de ngo Plan International. In Burkina Faso bijvoorbeeld ontvangt 30 procent van de slachtoffers geen medische hulp. 'Dankzij thuiszorg begint dat te veranderen', zegt Moussa Sarr, expert van kinderrechtenorganisatie, die in twaalf landen in West-Afrika malaria bestrijdt.'Een van de redenen waarom malaria vaak niet wordt behandeld, is dat mensen te ver van een gezondheidscentrum wonen. Voor mensen die in afgelegen gebieden leven, is thuiszorg de oplossing', aldus Sarr. Al onderlijnt de organisatie dat bij ernstige symptomen thuiszorg niet volstaat. Daarom zet ze in op voorlichtingscampagnes die mensen aanmoedigen om, indien mogelijk, een gezondheidscentrum te bezoeken. Latifatou uit Burkina Faso bracht haar vierjarige zoontje naar het gezondheidscentrum na een informatiesessie over malaria. 'We leerden hoe we de symptomen van malaria kunnen herkennen, hoe we kunnen voorkomen dat we ziek worden en wanneer het nodig is om naar het gezondheidscentrum te gaan', zegt ze. 'Vroeger maakten we thee van geneeskrachtige bladeren. Dat dronken we als we malaria hadden en we wasten ons ermee. Nu weet ik dat zulke middeltjes niet werken.'In de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Libera stierven in 2014 11.000 mensen meer aan malaria dan in de voorgaande jaren, stelden onderzoekers van het Imperial College in Londen vast. Zij ontdekten dat ebola-epidemie hier mede verantwoordelijke voor is. Door de uitbraak werden de verschillende gezondheidssystemen ontwricht, zodat zieken niet adequaat meer geholpen konden worden. Eerder meldden experts al dat zieken in ebola-landen bang zijn om zich te laten behandelen. Artsen aarzelen daarnaast ook om bloed te trekken voor een malaria-test. Jaarlijks sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 600.000 mensen door malaria. 'Sinds de aftrap van de Millenniumdoelstellingen in 2000 zijn er 4,3 miljoen minder doden gevallen. De uitdagingen blijven echter groot', aldus de Verenigde Naties (VN). (AVE)