Jaarlijks sterven twee miljoen mensen door voedsel te eten en water te drinken dat besmet is met bacteriën, parasieten, virussen en chemische substanties. Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk?, vraagt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) zich af op Wereldgezondheidsdag.

In december 2014 aten zestien Vlamingen in drie restaurants everzwijn, waarna ze onwel werden en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzochten het everzwijnvlees en de stalen van de patiënten. Ze stelden vast dat de patiënten besmet zijn met trichinella, een parasiet die in het vlees huisde.

Rondworm

Ziektes die veroorzaakt worden door voeding besmet met parasieten komen steeds vaker voor

Pierre Dorny, hoofd van de dienst Veterinaire Helminthologie

Het ITG huisvest een nationaal referentielaboratorium voor trichinellose dat gefinancierd wordt door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Trichinellose wordt veroorzaakt door een rondworm en kan tot ernstige klachten leiden zoals spierpijn, maagdarmklachten en ontstekingen. In het ergste geval kan de parasiet zelfs dodelijk zijn, waarschuwt he ITG.

'Vroeger kwam trichinella in het Westen geregeld voor, daarom werden de lidstaten van de EU verplicht om een referentielabo aan te duiden', vertelt professor Pierre Dorny, hoofd van de dienst Veterinaire Helminthologie. 'Vandaag is trichinella in het Westen zeldzaam omdat de voeding voor varkens sterk is gecontroleerd en worden de gevallen voornamelijk veroorzaakt door het eten van wild. In andere werelddelen zoals Zuid-Amerika en Zuid-Oost-Azië komt trichinella vaker voor.' Varkens lopen er vrij rond en er is weinig regelgeving over de voeding van de dieren.'

Globalisatie van voedselvoorziening

Trichinella is lang niet de enige parasiet die via voeding wordt verspreid. 'Ziektes die veroorzaakt worden door voeding besmet met parasieten komen steeds vaker voor. Dat heeft onder andere te maken met globalisatie van onze voedselvoorziening, toename van de bevolking in risicogebieden, veranderingen in culinaire gewoontes maar ook met betere diagnostische tests en meer communicatie', aldus Dorny. (AVE)

Jaarlijks sterven twee miljoen mensen door voedsel te eten en water te drinken dat besmet is met bacteriën, parasieten, virussen en chemische substanties. Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk?, vraagt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) zich af op Wereldgezondheidsdag. In december 2014 aten zestien Vlamingen in drie restaurants everzwijn, waarna ze onwel werden en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzochten het everzwijnvlees en de stalen van de patiënten. Ze stelden vast dat de patiënten besmet zijn met trichinella, een parasiet die in het vlees huisde.Het ITG huisvest een nationaal referentielaboratorium voor trichinellose dat gefinancierd wordt door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Trichinellose wordt veroorzaakt door een rondworm en kan tot ernstige klachten leiden zoals spierpijn, maagdarmklachten en ontstekingen. In het ergste geval kan de parasiet zelfs dodelijk zijn, waarschuwt he ITG. 'Vroeger kwam trichinella in het Westen geregeld voor, daarom werden de lidstaten van de EU verplicht om een referentielabo aan te duiden', vertelt professor Pierre Dorny, hoofd van de dienst Veterinaire Helminthologie. 'Vandaag is trichinella in het Westen zeldzaam omdat de voeding voor varkens sterk is gecontroleerd en worden de gevallen voornamelijk veroorzaakt door het eten van wild. In andere werelddelen zoals Zuid-Amerika en Zuid-Oost-Azië komt trichinella vaker voor.' Varkens lopen er vrij rond en er is weinig regelgeving over de voeding van de dieren.' Trichinella is lang niet de enige parasiet die via voeding wordt verspreid. 'Ziektes die veroorzaakt worden door voeding besmet met parasieten komen steeds vaker voor. Dat heeft onder andere te maken met globalisatie van onze voedselvoorziening, toename van de bevolking in risicogebieden, veranderingen in culinaire gewoontes maar ook met betere diagnostische tests en meer communicatie', aldus Dorny. (AVE)