10 tips om uw mentale veerkracht te verbeteren

© iStock

Veerkracht is – meer dan ooit – overal nodig. Een derde van de Vlamingen kampt immers met psychische problemen, zo blijkt uit onderzoek.

De mentale balans in evenwicht houden is voor steeds meer mensen geen sinecure. Dat bewijzen ook de cijfers van de laatste Gezondheidsenquête: één op de drie Belgen (32 procent) heeft last van stress, voelt zich gespannen en gedeprimeerd of kan niet slapen door grote zorgen. In 2006 was dit nog 26 procent.

Met de campagne “Fit in je hoofd, Goed in je vel” willen Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) de geestelijke gezondheid van de Vlaming verbeteren.

De campagne wil mensen helpen wapenen tegen stress, moeilijkheden of tegenslagen. Op de website www.fitinjehoofd.be kunnen mensen hun mentale veerkracht testen. Er is ook een online coaching platform met tips, oefeningen en adviezen op maat. De site geeft ook een overzicht van tien stappen voor een gezonde geest.

Vind jezelf oké

Laat je niet doen door een samenleving die van ons verwacht dat we allemaal mooi, slim, sexy, gezond, gelukkig en rijk zijn. Dat is niet mogelijk.

Jezelf aanvaarden is belangrijk. Wie zichzelf niet aanvaardt, voelt zich minderwaardig en kan zich daardoor niet gelukkig voelen. Veel mensen zijn ongelukkig omdat ze willen voldoen aan onrealistische verwachtingen. Laat je echter niet doen door een samenleving die van ons verwacht dat we allemaal mooi, slim, sexy, gezond, gelukkig en rijk zijn. Dat is niet mogelijk. Hou dus op met vergelijken. Er zijn toch altijd mensen die beter, mooier, slimmer of rijker zijn dan jij. Doe er dus niet alles aan om beter te worden dan een ander, maar aanvaard jezelf.

Praat erover

Je gevoelens overweldigen je, ze dringen zich op, halen je uit je concentratie en verstoren je nachtrust. Door er met iemand over te praten, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op. Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Je gesprekspartner kan je hierbij helpen. Dat je erover durft te praten, ziet hij eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.

Beweeg

Pieker jij je soms ook suf? Gaat al je energie naar dat stomme gepieker? Kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt en makkelijk kan doen: fietsen, wandelen, joggen, sporten, …Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil én je doorzettingsvermogen. Bovendien krijg je er een heerlijk ontspannen gevoel van. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap. Bewegen kan simpel zijn: met de fiets naar de bakker, te voet naar het station, de trap nemen in plaats van de lift, een wandeling om even alles te vergeten.

Probeer iets nieuws

Nieuwe ervaringen, nieuwe prikkels! Iets nieuw doen of iets nieuw leren, zorgt ervoor dat je horizon verruimt. Je kunt er ook andere mensen door leren kennen. Geen paniek: je hoeft geen meesterwerk te creëren of je hoeft geen vreemde dingen te doen. Een boeket veldbloemen schikken, een origineel gerecht bedenken, een brief schrijven, een cartoon tekenen,… Inderdaad, het zijn misschien kleine dingen, maar ze kunnen toch een nieuwe wereld voor je openen. Het zijn allemaal zaken die je zelf kunt doen en die je het gevoel kunnen geven dat je écht leeft.

Reken op vrienden

Hoe minder sociale contacten je hebt, hoe meer je ervan verwacht. Dat betekent dat je die contacten onder druk zet met het risico dat ze zullen afspringen. Het is belangrijk om altijd nieuwe vrienden te blijven maken. Er vallen immers om allerlei redenen mensen uit je vrienden- en kennissenkring weg. Leef daarom met een open geest: oordeel en veroordeel niet te snel. Er duiken altijd mensen op met wie je het kunt vinden. Zorg daarom voor een breed netwerk: collega’s, teamgenoten, kennissen, buren, kameraden, vrienden,… Bij de één kan je terecht met je zorgen, bij de ander gewoon voor een leuke babbel.

Durf nee zeggen

Weet dat een nee heel bevrijdend kan werken voor jezelf én voor de anderen. Mensen ervaren personen die geen nee durven zeggen dikwijls als een blok aan het been. Ze vinden hen zwak omdat ze in hun plaats moeten denken. Er is niets mis met eens wat meer op te komen voor jezelf. Mensen zullen jou waarderen als een persoon met een eigen mening.

Ga ervoor

Probeer je aandacht op iets anders te richten dan op je problemen. Dat lijkt simpel, maar probeer het eens. Breek uit jezelf! Op die manier verplicht je jezelf om je op iets anders te concentreren. Door in iets op te gaan, neem je afstand van je moeilijkheden. Daardoor doorbreek je je gepieker en ontspan je meer.

Durf hulp vragen

Veel volwassenen denken dat ze alles alleen moeten kunnen en dat ze geen vragen meer mogen stellen. Ze denken dat ze hun emoties niet meer mogen tonen. Onterecht. Omdat de wereld zeer complex is en iedereen wel eens problemen heeft, is het zeer normaal dat je hulp vraagt of je emoties toont. Je moet niet alles proberen alleen te doen en je hoeft zeker ook niet al je gevoelens in te slikken.

Gun jezelf rust

Elke ochtend, middag en avond zou je vijf à tien minuten de tijd moeten hebben om helemaal niets te doen, alles los te laten en te ontspannen.

Maak elke dag tijd vrij voor jezelf. Elke ochtend, middag en avond zou je vijf à tien minuten de tijd moeten hebben om helemaal niets te doen, alles los te laten en te ontspannen. Als je denkt dat je dit niet lukt, dan is het goed om enkele eenvoudige technieken aan te leren die je helpen om te ontspannen waar en wanneer je dat zelf wilt. Een aantal van deze ontspanningsmethoden werd wetenschappelijk goed onderzocht. Relaxatie is de meest bekende.

Je hoofd boven water

Zit je in een periode dat alles tegenvalt? Dan kun je soms niks meer doen dan het hoofd boven water proberen te houden: gewoon van dag tot dag leven en niet te hard zijn voor jezelf.Als je verdrietig bent, huil dan eens uit, trek je even terug, bestel een kopje thee op een terrasje, ga de stad in, wat frisse lucht snuiven of laat je koesteren. Misschien merkte je het al eens: ooit komen er betere tijden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content