Wereldaidsdag: Meer dan 3 nieuwe besmettingen per dag in België

© Reuters

Op wereldaidsdag wordt opgeroepen tot solidariteit met mensen die leven met hiv en aids. De ziekte verspreidt zich nog steeds en blijft dodelijk: in 2011 werden 1.177 nieuwe infecties vastgesteld.

Het is vandaag, zaterdag 1 december, wereldaidsdag, een dag waarop opgeroepen wordt tot solidariteit met mensen die leven met hiv en aids. Meer dan 30 jaar zijn verstreken sinds het begin van de aids-epidemie. De ziekte verspreidt zich nog steeds en blijft dodelijk. In 2011 werden 1.177 nieuwe infecties vastgesteld in België, of 3,2 nieuwe hiv-diagnoses per dag.

In datzelfde jaar werden volgens de jongste gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in ons land 12.599 hiv-patiënten medisch opgevolgd.

Voor 2013 heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx een budget van 300.000 euro toegekend aan het WIV voor de oprichting van een hiv-register, een instrument met de sleutelindicatoren om het beleid beter tegen de ziekte te richten en gerichter te evalueren.

Europese gezondheidsagentschappen dringen aan op fondsen voor indijking hiv-besmetting

Een aanhoudende toename van hiv-besmettingen in Europa toont aan dat er ondanks besparingen geld moet blijven gaan naar het testen, behandelen en voorkomen van hiv-besmettingen. Dit hebben twee Europese gezondheidsagentschappen gezegd.

In 2011 werden meer dan 121.000 nieuwe gevallen van hiv gemeld in Europa, waarvan ruim 67.000 in Rusland. Dat zijn ongeveer 3.000 gevallen meer dan in 2010, zeggen het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) in Stockholm en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat in Kopenhagen gevestigd is. Hun rapport werd aan de vooravond van Wereldaidsdag bekendgemaakt.

Slechts 1 op 4 hiv-patiënten in Oost-Europa krijgen meest efficiënte behandeling

Volgens het rapport doet drie kwart van de nieuwe besmettingen zich in het oosten van Europa voor. De helft van de mensen komt te laat te weten dat ze met hiv besmet zijn om de meest efficiënte behandeling te krijgen. Het aantal aids-(sterf)gevallen in Oost-Europa en Centraal-Azië neemt toe door te late diagnose en te weinig behandeling. “Slechts één patiënt op de vier krijgt de nodige antiretrovirale behandeling” in het oosten van Europa, “wat tot de laagste aantallen van de wereld behoort”, zei Zsuzsanna Jakab, bij de WHO regionaal directeur voor Europa. Het Europese kantoor van de World Health Organization beslaat 53 Europese landen.

“Elke euro die vandaag aan hiv gespendeerd wordt, zal in de toekomst ruimschoots terugbetaald worden door besparingen in de kosten van behandelingen, om nog te zwijgen van de maatschappelijke winst door mensen gezond en productief te houden”, voegde Jakab eraan toe.

Sensibilisering

“Draag het rode lintje”, zo klonk de oproep van het Platform Aidspreventie, dat wordt gedragen door circa honderd partnerverenigingen en 200 vrijwilligers.

Zaterdagnamiddag worden in de metro- en spoorwegstations van Brussel feestelijke animaties en sensibiliseringsacties georganiseerd. Om 18 uur start op het ritme van Braziliaanse percussie aan het Centraal Station de solidariteitsmars. De dag wordt afgesloten met een receptie op het Brusselse stadhuis. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content