Welzijnszorg Kempen: ‘De ernst van het drugsgebruik is toegenomen’

Eric Nysmans: 'In de Kempen worden elke week tien mensen met een overdosis opgenomen.' © iStock
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Ons nieuwe drugsopvangcentrum in Geel zal uniek zijn omdat we ons richten op mensen met een beperking in hun cognitieve vaardigheden.’ Dat zegt Eric Nysmans, directeur van Welzijnszorg Kempen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt 1,5 miljoen euro uit voor uw residentiële drugsopvangcentrum. Waarom is het centrum nodig?

Eric Nysmans: Omdat de ernst van het drugsgebruik toegenomen is. In de Kempen worden elke week tien mensen met een overdosis opgenomen op de spoedafdeling van een ziekenhuis. En de afgelopen vijf jaar is het aantal cliënten in de ambulante drugshulpverlening er verdubbeld. Bovendien was onze regio een blinde vlek op vlak van residentiële drugsopvang. Een essentiële schakel in de verslavingszorg ontbrak daardoor.

De Kempen was een blinde vlek in de drugsopvang.

Wat zal het centrum doen?

Nysmans: We zullen er mensen met ernstige verslavingsproblemen opvangen in een rustige omgeving, buiten een ziekenhuiscontext. Er zijn twee afdelingen. In de eerste kunnen bewoners zes weken tot drie maanden blijven om te ontwennen. Sommigen zullen met de nodige nazorg gewoon naar huis kunnen. Maar de meesten zullen gebaat zijn bij een verder verblijf in een behandelafdeling. ’t Kader, zoals het centrum zal heten, zal een langdurig therapeutisch programma in groepsverband aanbieden. We zullen ons richten op mensen met een beperking in hun cognitieve vaardigheden, een maatschappelijk kwetsbare groep.

Wat is het doel van de behandeling?

Nysmans: Onze cliënten moeten drugsvrij hun plaats in de samenleving opnieuw kunnen innemen.

Hoe zal de behandeling eruitzien?

Nysmans: We kiezen voor een ervaringsgerichte aanpak. ’t Kader wordt ondergebracht in een boerderij, in een landbouwgebied met een grote ecologische waarde. In die omgeving zullen onze cliënten met dieren werken, tuinieren of bewegen in de natuur. Dat kan allemaal zeer helend zijn.

Wat maakt het centrum bijzonder?

Nysmans: De ontwenningsafdeling bouwt verder op de expertise van andere centra. Onze behandelafdeling is, zoals minister Vandeurzen heeft aangegeven, uniek omdat we ons op die kwetsbare groep richten. De ondersteuning vanuit het nabije Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel is daarbij belangrijk. En om ons aanbod nog verder uit te werken, zullen we ons licht opsteken in het buitenland. Daar hebben ze meer ervaring met onze aanpak, die er behoorlijk succesvol is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content