Hoe een gezondheidswerker een patiënt ziet, kan een invloed hebben op de manier waarop die patiënt behandeld wordt. De invloed kan zelfs betrekking hebben op hoe er met zijn of haar pijn wordt omgegaan.

Dat blijkt uit onderzoek van Liesbet Goubert en haar collega's van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Gent, gepubliceerd in het vakblad Pain. Tests met filmpjes van mensen die met schouderpijn te maken hadden, wijzen uit dat de pijn van patiënten die als minder aangenaam beoordeeld werden, als minder intens beoordeeld werd dan bij andere patiënten. Voor minder aangename patiënten werd er ook minder moeite gedaan om hun mate van pijn accurater te bepalen.

Het resultaat daarvan kan zijn dat sommige patiënten niet de juiste pijnbestrijding krijgen, en daardoor langer dan nodig met gezondheidsproblemen worstelen. (DD)

Hoe een gezondheidswerker een patiënt ziet, kan een invloed hebben op de manier waarop die patiënt behandeld wordt. De invloed kan zelfs betrekking hebben op hoe er met zijn of haar pijn wordt omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek van Liesbet Goubert en haar collega's van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Gent, gepubliceerd in het vakblad Pain. Tests met filmpjes van mensen die met schouderpijn te maken hadden, wijzen uit dat de pijn van patiënten die als minder aangenaam beoordeeld werden, als minder intens beoordeeld werd dan bij andere patiënten. Voor minder aangename patiënten werd er ook minder moeite gedaan om hun mate van pijn accurater te bepalen. Het resultaat daarvan kan zijn dat sommige patiënten niet de juiste pijnbestrijding krijgen, en daardoor langer dan nodig met gezondheidsproblemen worstelen. (DD)