Weekendconsultaties huisarts van wacht pieken door prijsdaling

Steeds meer worden huisartsen van wacht tijdens het weekend gecontacteerd voor weinig dringende interventies. Aan de basis ligt de daling in prijs van een weekendconsultatie.

Huisartsen van wacht worden steeds vaker overstelpt met onnodige raadplegingen, sinds een bezoek aan hen even duur is als een gewone consultatie. Die maatregel werd ingevoerd om patiënten te stimuleren naar de huisarts te gaan, in plaats van naar de spoedafdeling. Maar het probleem verlegt zich nu naar de wachtdiensten, zo staat vrijdag in De Morgen te lezen. Artsenbonden en ziekenfondsen beslisten eind 2010 om de raadpleging bij een dokter van wacht even duur te maken als een normale consultatie tijdens de week. Het supplement dat een dokter met wachtdienst aanrekent, wordt betaald door het ziekenfonds.

Maar met die financiële gelijkstelling valt voor de Vlaming een belangrijke drempel weg. “Tijdens de week hebben patiënten weinig tijd, dus stellen ze hun doktersbezoek uit tot in het weekend”, zegt Rita Cuypers van het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB). “Maar de mensen komen dan soms voor futiele zaken”, vindt ze.

“Dat zorgt voor behoorlijk wat frustraties bij de huisartsen. “Het is niet de bedoeling dat iemand langskomt voor de anticonceptiepil of medicatie tegen een hoge bloeddruk”, klinkt het. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content