Misschien hol je niet naar de kraan telkens de fopspeen van je uk op de grond valt en draai je hem snel even in je eigen mond rond. Tandartsen waarschuwen voor de weinig hygiënische aanpak, want op die manier geef je mondbacteriën, ook die soorten die cariës veroorzaken (Streptococcus mutans), aan je kind door. Nu blijkt dat speeksel-reinigen misschien toch niet zo'n slecht idee. Nieuw Zweeds onderzoek toont dat deze luie gewoonte van de ouders de ukken beschermt tegen allergieën. Het risico op eczeem en op allergisch astma vermindert. Dat concludeerden ze uit een studie waarin 187 pasgeborenen waarvan 80% minstens 1 ouder een allergie heeft, betrokken waren.

Van de tutterende groep (74%) werd de fopspeen ofwel geregeld onder stromend water gehouden (83%), ofwel af en toe in kokend water gereinigd (54%) ofwel gespoeld in de mond van een ouder (48%).

Op de leeftijd van 18 maanden had een kwart van alle kinderen uit de onderzoeksgroep eczeem en leed 5% aan astma. Van de groep met fopspeen ontwikkelde diegenen waarvan de speen geregeld door de ouders in de mond gereinigd werd, minder eczeem (63% risicoreductie) en minder astma (88% risicoreductie) in vergelijking met de andere.

Op de leeftijd van 3 jaar was het risico op eczeem nog steeds kleiner. De onderzoekers besluiten dat het doorgeven van mondbacteriën van ouder naar kind het afweersysteem van het kind extra prikkelt. Uitgebreider onderzoek moet dit resultaat nog bevestigen. (CM)

Onderzoek Studie gevoerd bij 187 à term geboren baby's in Zweden. 3 jaar opvolging; Team Bill Hesselmar van het Queen Silvia Children's Hospital in Zweden; Bron Pediatrics 131(6), 1 juni 2013: e1829-e1837.

Misschien hol je niet naar de kraan telkens de fopspeen van je uk op de grond valt en draai je hem snel even in je eigen mond rond. Tandartsen waarschuwen voor de weinig hygiënische aanpak, want op die manier geef je mondbacteriën, ook die soorten die cariës veroorzaken (Streptococcus mutans), aan je kind door. Nu blijkt dat speeksel-reinigen misschien toch niet zo'n slecht idee. Nieuw Zweeds onderzoek toont dat deze luie gewoonte van de ouders de ukken beschermt tegen allergieën. Het risico op eczeem en op allergisch astma vermindert. Dat concludeerden ze uit een studie waarin 187 pasgeborenen waarvan 80% minstens 1 ouder een allergie heeft, betrokken waren. Van de tutterende groep (74%) werd de fopspeen ofwel geregeld onder stromend water gehouden (83%), ofwel af en toe in kokend water gereinigd (54%) ofwel gespoeld in de mond van een ouder (48%). Op de leeftijd van 18 maanden had een kwart van alle kinderen uit de onderzoeksgroep eczeem en leed 5% aan astma. Van de groep met fopspeen ontwikkelde diegenen waarvan de speen geregeld door de ouders in de mond gereinigd werd, minder eczeem (63% risicoreductie) en minder astma (88% risicoreductie) in vergelijking met de andere. Op de leeftijd van 3 jaar was het risico op eczeem nog steeds kleiner. De onderzoekers besluiten dat het doorgeven van mondbacteriën van ouder naar kind het afweersysteem van het kind extra prikkelt. Uitgebreider onderzoek moet dit resultaat nog bevestigen. (CM)