Washington roept personeel uit Cuba terug na 'mysterieuze' aandoeningen

29/09/17 om 18:16 - Bijgewerkt om 18:36

Bron: Belga

Washington raadt ook zijn landgenoten reizen naar Cuba af.

Washington roept personeel uit Cuba terug na 'mysterieuze' aandoeningen

© Reuters

De Verenigde Staten roepen meer dan de helft van hun diplomatieke staf en alle gezinsleden van stafleden terug uit hun ambassade op Cuba. Aanleiding is dat de voorbije maanden 21 diplomaten het slachtoffer werden van 'mysterieuze' gezondheidsaandoeningen. Voorts raadt Washington zijn landgenoten reizen naar Cuba af.

Vallen de ongemakken van de diplomaten te betreuren, zij komen (het beleid van) president Donald Trump wel van pas: het Republikeinse staatshoofd probeert de Amerikaans-Cubaanse toenadering, bezegeld in de nadagen van Barack Obama's presidentstermijn, ongedaan te maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft er zelfs mee gedreigd, de hele VS-ambassade in Havana te sluiten. De diplomaten blijven weg 'totdat de Cubaanse overheid de veiligheid van Amerikaans personeel op Cuba kan garanderen', zo liet een functionaris reporters weten.

Volgens Washington lijden de diplomaten aan een resem problemen, waaronder oorsuizingen, tijdelijke doofheid, duizeligheid, hoofdpijn, tinnitus, vermoeidheid, slapeloosheid en geheugenverlies.

Onze partners