Wanneer gezondheid een obsessie wordt: 6 tekenen dat je overdrijft

© iStock

Als je voedselregime je stress geeft, houd er dan mee op. Deze zes vragen tonen aan of je een gezond eetgedrag hebt of eerder neigt naar een eetstoornis.

Word je al te vaak geconfronteerd met foto’s op Instagram van zogenaamde ‘clean-eaters’ die elke korrel voedsel die hun lippen passeert op de gevoelige plaat vastleggen? Ze poseren stralend met een groen sapje in de ene hand en een kinderhand noten in de andere. Wat ze eten op hun ‘cheat day’ is bovendien hetgeen wat jij op je gezondste dag eet… Het lijkt allemaal perfect onschuldig, maar wat als het te ver gaat. De grens tussen wat een gezond eetgedrag is en een eetstoornis kan vrij dun zijn.

Een ongezonde obsessie voor een zuiver en natuurlijk eetpatroon wordt ook weleens orthorexia nervosa genoemd. Het gevaar bestaat dat je ondervoed raakt en een tekort krijgt aan essentiële voedingsstoffen.

Om te weten of je de grens aan het overschrijden bent, zijn er zes vragen die je jezelf kan stellen. ‘Ja’ antwoorden op een van de vragen, kan wijzen op een eetstoornis. Dat zegt Bryony Bamford van de het London Centre for Eating Disorders and Body Image.

1. Ben je bezorgd om je eetgedrag?

Als de planning van je maaltijden en je gezonde dieet je gedachten overneemt en als het lezen van gezondheidsblogs een groot deel van je tijd inneemt, kan dat wijzen op een ernstiger probleem. Het is perfect normaal dat je je bewust bent van wat je eet, maar als die bewustheid overhelt naar een obsessie, mag je dit niet negeren.

2. Heb je strikte regels wat eten betreft?

Een gezond leven leiden is geweldig en daar horen soms strenge regels bij met betrekking tot wat je eet en drinkt. Maar als die regels zo strikt worden dat je ‘verboden voeding’ zelfs niet heel af en toe in hele kleine hoeveelheden wilt eten, dan heb je misschien een probleem.

3. Hebben de regels een invloed op je gemoedstoestand?

Dieetregels zijn goed als je je daar goed en gelukkig bij voelt, maar als je gestresseerd raakt of je schuldig voelt, dan is het misschien tijd om dat te veranderen.

4. Merken jouw naasten je voedingsextremisme op?

Soms is het moeilijk om een probleem te zien in je eigen gedrag, maar vrienden en familie kunnen dat wel. Neem hun bezorgdheid niet licht op en vraag hen om raad.

5. Deel je voeding op in ‘goed’ en ‘slecht’?

Hert lijkt onschuldig, maar door sommige voeding als ‘slecht’ te categoriseren, kan je in een spiraal terechtkomen waarin zelfs een kleine portie je slecht doet voelen omdat het zogezegd ongezond is.

6. Dicteert je eetgedrag je sociaal leven?

Als je zelfs al evenementen schrapt uit je agenda uit schrik voor het eten dat je er voorgeschoteld zal krijgen, dan is dat reden tot bezorgdheid. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content