Mensen zin niet gemaakt om stil te zitten, maar om te bewegen. Want beweging heeft positieve effecten op een heleboel weefsels en stoffen in het lichaam en het draagt zo bij tot de bescherming tegen borstkanker.

Dat werd heel duidelijk geïllustreerd door enkele recente studies.

25% lager risico

Veel bewegen doet het risico op borstkanker met ongeveer 25% dalen. Dat blijkt uit een eerste studie die bijna 74.000 vrouwen van 50+ bijna 20 jaar lang opvolgde. Een 4760 van deze vrouwen ontwikkelden in die tussentijd borstkanker.

Bij de meest actieve vrouwen lag het risico een 25% lager dan bij de minst actieve. Jezelf stevig in het zweet werken, helpt dus tegen borstkanker.

Daarvoor moet je niet immens veel doen, zo blijkt. Want de vrouwen die meer dan 7 uur per week stapten, liepen ongeveer 14% minder risico op borstkanker dan vrouwen die minder dan 3 uur actief waren.

Overgewicht of niet maakte geen verschil uit voor het beschermende effect van beweging. Hormoontherapie evenmin.

Deze resultaten stemmen erg positief, zeggen de onderzoekers, want wandelen is een heel eenvoudige en goedkope vorm van bewegen. Iets wat zo goed als iedereen kan doen. Én het heeft effect.

Voor 47% van de vrouwen was stappen aan een tempo van 4 à 5 km per uur de enige fysieke activiteit van betekenis.

Iets met oestrogenen

Frustrerend is dat we nog altijd niet weten waarom beweging het risico op kanker verlaagt, maar een 200 jonge vrouwen met een sedentaire levensstijl hielpen mee om licht te werpen op de mogelijke mechanismen.

Voor deze studie werden de vrouwen opgesplitst in 2 groepen. De ene leefde gewoon voort zoals voorheen. De andere ging van start met een matig intensief beweegprogramma dat 16 weken liep met 5 activiteiten per week.

Bij het begin en aan het einde van de studie werden urinestalen ingezameld. Daarin gingen de onderzoekers op zoek naar afbraakproducten van oestrogenen. Verhoogde concentraties van bepaalde afbraakproducten lijken immers samen te gaan met een verhoogd risico op borstkanker.

Bij de sedentaire vrouwen veranderde er, zoals verwacht, niets in de concentraties van deze stoffen. Maar bij de actieve groep traden er duidelijk veranderingen op in een richting waarvan men aanneemt dat ze het risico op borstkanker verkleinen.

De sportieve vrouwen verloren ondertussen ook vetmassa en kweekte meer spierweefsel aan.

Zo werkt wetenschap. Met kleine stapjes die ons steeds meer inzicht opleveren. Er is nog veel dat we niet weten, maar we vorderen.

Het belangrijkste besluit blijft natuurlijk dat wandelen een goede zaak is. Nu ook in de strijd tegen borstkanker.

Mensen zin niet gemaakt om stil te zitten, maar om te bewegen. Want beweging heeft positieve effecten op een heleboel weefsels en stoffen in het lichaam en het draagt zo bij tot de bescherming tegen borstkanker.Dat werd heel duidelijk geïllustreerd door enkele recente studies.Veel bewegen doet het risico op borstkanker met ongeveer 25% dalen. Dat blijkt uit een eerste studie die bijna 74.000 vrouwen van 50+ bijna 20 jaar lang opvolgde. Een 4760 van deze vrouwen ontwikkelden in die tussentijd borstkanker.Bij de meest actieve vrouwen lag het risico een 25% lager dan bij de minst actieve. Jezelf stevig in het zweet werken, helpt dus tegen borstkanker.Daarvoor moet je niet immens veel doen, zo blijkt. Want de vrouwen die meer dan 7 uur per week stapten, liepen ongeveer 14% minder risico op borstkanker dan vrouwen die minder dan 3 uur actief waren.Overgewicht of niet maakte geen verschil uit voor het beschermende effect van beweging. Hormoontherapie evenmin.Deze resultaten stemmen erg positief, zeggen de onderzoekers, want wandelen is een heel eenvoudige en goedkope vorm van bewegen. Iets wat zo goed als iedereen kan doen. Én het heeft effect.Voor 47% van de vrouwen was stappen aan een tempo van 4 à 5 km per uur de enige fysieke activiteit van betekenis. Frustrerend is dat we nog altijd niet weten waarom beweging het risico op kanker verlaagt, maar een 200 jonge vrouwen met een sedentaire levensstijl hielpen mee om licht te werpen op de mogelijke mechanismen.Voor deze studie werden de vrouwen opgesplitst in 2 groepen. De ene leefde gewoon voort zoals voorheen. De andere ging van start met een matig intensief beweegprogramma dat 16 weken liep met 5 activiteiten per week.Bij het begin en aan het einde van de studie werden urinestalen ingezameld. Daarin gingen de onderzoekers op zoek naar afbraakproducten van oestrogenen. Verhoogde concentraties van bepaalde afbraakproducten lijken immers samen te gaan met een verhoogd risico op borstkanker.Bij de sedentaire vrouwen veranderde er, zoals verwacht, niets in de concentraties van deze stoffen. Maar bij de actieve groep traden er duidelijk veranderingen op in een richting waarvan men aanneemt dat ze het risico op borstkanker verkleinen.De sportieve vrouwen verloren ondertussen ook vetmassa en kweekte meer spierweefsel aan.Zo werkt wetenschap. Met kleine stapjes die ons steeds meer inzicht opleveren. Er is nog veel dat we niet weten, maar we vorderen.Het belangrijkste besluit blijft natuurlijk dat wandelen een goede zaak is. Nu ook in de strijd tegen borstkanker.