Wachtlijsten eindelijk wat korter

© Belga

In vergelijking met een jaar geleden staan er 1.203 personen minder op de wachtlijst.

20.852 personen met een handicap wachten op de juiste zorg of een persoonlijk assistentie budget (PAB). Dat blijkt uit de jongste, zesmaandelijkse cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). In vergelijking met een jaar geleden staan er 1.203 personen minder op de wachtlijst, zo staat in Het Belang van Limburg.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zal eerstdaags de cijfers (van 12 december 2012) vrijgeven, maar ze raakten bekend uit een schriftelijke vraag van LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Op 18 maart 2012 – de eerste “Dag van de Zorg” – wachtte een recordaantal van 22.055 personen met een handicap op de juiste zorg of een persoonlijk assistentiebudget. Een jaar later is die wachtlijst met 1.203 zorgvragen geslonken tot 20.852 mensen met een zorgvraag, waaronder 15.000 ‘dringende vragen’.

Extra geld werpt vruchten af
De Vlaamse regering maakte in de periode 2010-2013 118,8 miljoen euro extra vrij voor deze sector, wat vruchten afwerpt. Dit bedrag komt boven op de 1,3 miljard euro basisdotatie die het VAPH jaarlijks ontvangt.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal mensen dat door het VAPH ondersteund wordt, jaarlijks gevoelig stijgt: van 3.609 in 2003 tot 8.274 in 2011 en 11.207 vorig jaar. Hiervoor worden twee redenen gezien: de extra middelen en het feit dat er werk wordt gemaakt van de implementatie van het Perspectiefplan 2020, wat er toe moet leiden dat met de bestaande middelen meer personen met een handicap worden ondersteund.

“Ondanks de extra investeringen en volgehouden inspanningen van minister Vandeurzen, blijft er een structureel probleem”, vindt Lode Vereeck. “Door de krappe budgetten moeten het VAPH en de koepels van de gehandicaptenzorg zich nu meer bezig houden met een correcte verdeling van de schaarse plaatsen dan met het structureel oplossen van de terechte zorgvragen”, aldus Vereeck. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content