Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen onbewust de neiging hebben om meer wijn in te schenken wanneer het glas breder is. Ze gieten ook meer in wanneer ze het glas in hun hand vasthouden en wanneer het glas een andere kleur heeft dan de wijn.

Mensen focussen meer op verticale maten dan op horizontale en drinken daarom minder wanneer ze uit een smaller glas drinken, zo blijkt uit het kleinschalige onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Substance Use and Misuse.

73 deelnemers werd gevraagd om op verschillende gelegenheden een glas wijn in te schenken. De ene keer moesten ze het glas op de tafel zetten, een andere keer moesten ze het in de hand houden. De deelnemers moesten ook wijn inschenken in een groot, standaard of breed glas.

Kleur van de wijn

In een breed glas werd 11,9 procent meer wijn ingeschonken. Wanneer men het glas in de hand hield, schonk men 12,2 procent meer wijn in en ook de kleur van de wijn speelt een rol. Zo werd er 9,2 procent meer witte wijn dan rode wijn ingeschonken omdat rode wijn meer contrasteert in een doorzichtig glas.

Een matig alcoholgebruik wordt wel eens gelinkt met bepaalde gezondheidsvoordelen, maar een teveel aan alcohol is schadelijk en kan tot alcoholmisbruik, chronische leverziektes en zelfs kanker leiden.

Vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken, voor mannen geldt twee glazen. (TE)

Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen onbewust de neiging hebben om meer wijn in te schenken wanneer het glas breder is. Ze gieten ook meer in wanneer ze het glas in hun hand vasthouden en wanneer het glas een andere kleur heeft dan de wijn. Mensen focussen meer op verticale maten dan op horizontale en drinken daarom minder wanneer ze uit een smaller glas drinken, zo blijkt uit het kleinschalige onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Substance Use and Misuse. 73 deelnemers werd gevraagd om op verschillende gelegenheden een glas wijn in te schenken. De ene keer moesten ze het glas op de tafel zetten, een andere keer moesten ze het in de hand houden. De deelnemers moesten ook wijn inschenken in een groot, standaard of breed glas. In een breed glas werd 11,9 procent meer wijn ingeschonken. Wanneer men het glas in de hand hield, schonk men 12,2 procent meer wijn in en ook de kleur van de wijn speelt een rol. Zo werd er 9,2 procent meer witte wijn dan rode wijn ingeschonken omdat rode wijn meer contrasteert in een doorzichtig glas. Een matig alcoholgebruik wordt wel eens gelinkt met bepaalde gezondheidsvoordelen, maar een teveel aan alcohol is schadelijk en kan tot alcoholmisbruik, chronische leverziektes en zelfs kanker leiden. Vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken, voor mannen geldt twee glazen. (TE)