Waarom steeds meer kinderen een bril dragen

Kind met bril © Istock

Wereldwijd dragen steeds meer mensen een bril. ‘Hoewel omgevingsfactoren meespelen, blijven genetische factoren bepalend.’

Wereldwijd dragen steeds meer mensen een bril om ver scherp te kunnen zien. In China bijvoorbeeld, heeft ongeveer negentig procent van de jongeren een bril nodig, schrijft De Morgen. In de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, loopt dat cijfer bij jongeren zelfs op tot 96,5 procent.

Raciaal

Nochtans stellen wetenschappers, dat het ‘brillen’, geen puur Aziatisch probleem is. Ook Europeanen dragen steeds vaker een bril. ‘Al is er van een bijziendheidsepidemie nog geen sprake’, nuanceert professor en oogarts Peter Stalmans (UZ Leuven). Volgens hem is in België ongeveer veertig procent van de bevolking bijziend.

‘De hoge cijfers in Azië zijn raciaal te verklaren. Aziaten hebben namelijk een grotere oogbol dan blanken, terwijl Afrikanen een kleinere oogbal hebben en dus bijgevolg minder bijziend zijn. Zij hebben vaker last van verziendheid.’

Buitenspelen

Bijziendheid is dus genetisch bepaald, al spelen omgevingsfactoren ook mee. Lezen op jonge leeftijd en weinig buitenspelen zou de aandoening verergeren. Wanneer kinderen het natuurlijke zonlicht gewoon zijn, kunnen hun ogen zich beter focussen op verre objecten, aldus wetenschappers van het Erasmus Medische Centrum in Rotterdam.

‘Van de pot gerukt’, noemt Stalmans dit onderzoek. ‘In Scandinavië dragen mensen toch ook niet massaal meer brillen.’

Smartphones

Marcel Ten Tusscher van de VUB duidt in De Morgen, naast het lezen van boeken, ook het veelvuldig gebruik van smartphones en tablets aan als oorzaak van een stijgende bijziendheid.

Eerder constateerden Duitse wetenschappers al dat er een verband bestaat tussen hoe lang iemand op de schoolbanken zit en de sterkte van de lens. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content