Dat de Britse hertogin Kate Middleton binnen de 48 uur na de bevalling van haar koningskind het ziekenhuis verliet, ziet dokter Marc Moens, ondervoorzitter van het artsensyndicaat BVAS, als een voorbeeld voor Belgische vrouwen. Dat schreef de arts in een opiniestuk.

De Belgische regering zou het terugbetaalde verblijf van de moeder in de kraamafdeling van een ziekenhuis met één dag kunnen inkorten, meent Moens.

"Op een totaal van circa 120.000 bevallingen per jaar voor een gemiddelde prijs van 275 euro per dag, kan het beperken van de verblijfsduur in het ziekenhuis met één dag een totale besparing van ongeveer 33 miljoen euro per jaar opleveren", rekent Moens voor. Dat is volgens de arts lekker meegenomen in tijden waarin de kosten voor gezondheidszorg een heikel punt vormen en elke besparing als een bonus mag gezien worden.

'Geen negatieve gevolgen voor gezondheid'

Volgens Moens zou de maatregel van de ingekorte verblijfsduur in de kliniek zeker geen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder en van haar kind. Als de jonge ouders toch voor een langer verblijf in het ziekenhuis opteren, dan kan dat alsnog wanneer ze daarvoor de kosten zelf dragen, meent de arts.

"In andere landen hebben kersverse ouders niet eens de tijd om een fles champagne of cava te ontkurken op de kraamafdeling", bekritiseert Moens ons systeem. (Belga/AVE)

Dat de Britse hertogin Kate Middleton binnen de 48 uur na de bevalling van haar koningskind het ziekenhuis verliet, ziet dokter Marc Moens, ondervoorzitter van het artsensyndicaat BVAS, als een voorbeeld voor Belgische vrouwen. Dat schreef de arts in een opiniestuk. De Belgische regering zou het terugbetaalde verblijf van de moeder in de kraamafdeling van een ziekenhuis met één dag kunnen inkorten, meent Moens. "Op een totaal van circa 120.000 bevallingen per jaar voor een gemiddelde prijs van 275 euro per dag, kan het beperken van de verblijfsduur in het ziekenhuis met één dag een totale besparing van ongeveer 33 miljoen euro per jaar opleveren", rekent Moens voor. Dat is volgens de arts lekker meegenomen in tijden waarin de kosten voor gezondheidszorg een heikel punt vormen en elke besparing als een bonus mag gezien worden. 'Geen negatieve gevolgen voor gezondheid'Volgens Moens zou de maatregel van de ingekorte verblijfsduur in de kliniek zeker geen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder en van haar kind. Als de jonge ouders toch voor een langer verblijf in het ziekenhuis opteren, dan kan dat alsnog wanneer ze daarvoor de kosten zelf dragen, meent de arts."In andere landen hebben kersverse ouders niet eens de tijd om een fles champagne of cava te ontkurken op de kraamafdeling", bekritiseert Moens ons systeem. (Belga/AVE)