Waarom ‘druk, druk, druk’ slecht is voor gezondheid én carrière (en 9 tips om beter te doen)

© Bart Schoofs/Knack

Wie altijd achter de feiten aanholt, heeft het niet begrepen. De Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe reikt vier strategieën aan voor een minder hectisch leven (en wij gooien er nog 5 tips bij). Telefonisch, vanaf het vliegveld.

Er is niks mis met een vol, actief leven, zegt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog. Maar de staat van ‘busyness’ waarin we tegenwoordig onophoudelijk verkeren; het wordt tijd die achter ons te laten. In Busy: how to thrive in a world of too much (uitgeverij Piatkus) schetst de Britse psycholoog het machteloze gevoel gebukt te gaan onder een groeiend aantal taken en afleidingen. Crabbe werkt voor multinationals als Microsoft en Disney. Ieder gesprek dat hij de laatste jaren met werknemers van die bedrijven voerde, had te maken met drukte en je overweldigd voelen.

Waarom 'druk, druk, druk' slecht is voor gezondheid én carrière (en 9 tips om beter te doen)
© iStock

Crabbe beschrijft in Busy hoe het leven er vandaag de dag voor werkende mensen uitziet. E-mail checken tijdens het ontbijt, ploeterend de dag door, altijd achter de feiten aan rennen, onophoudelijk onderbroken worden, al telefonerend thuiskomen, kinderen geïrriteerd het bed in werken, mail checken, te weinig rust om recreatief te lezen, te weinig tijd om een vriend te zien, te weinig zin om te sporten, halfuurtje op Facebook, een glas wijn, nog een glas wijn, een rusteloze nacht en de volgende dag begint het opnieuw: de eerste blik gaat naar de telefoon op het nachtkastje. Met als resultaat het knagende gevoel tekort te schieten ten opzichte van partner, kinderen, vrienden, familie, de echte carrièredoelen, de eigen gezondheid, de eigen idealen.

Crabbe vertelt het telefonisch vanaf het vliegveld van Valencia, hij is op weg naar Portugal voor een tweedaagse conferentie bij een vestiging van Microsoft over drukzijn. Hij klinkt een beetje buiten adem. Hij kent dit stramien zelf maar al te goed als vader van drie kinderen met een succesvolle praktijk en honderd vluchten per jaar.

Die ‘busyness’is niet alleen slecht voor gezondheid, relaties en geluk, maar zelfs voor de carrière

Drukte houdt drukte in stand, stelt Crabbe in zijn boek. Dat mechanisme werkt zo: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is, doet een afspraak sneuvelen voor een etentje met vrienden, staat in de weg van een schoolvoorstelling van de kinderen, verhindert een tentoonstelling die je graag had willen zien, schuift een familiebezoek opzij. Dat leidt geleidelijk aan tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf.

Die ‘busyness’ is volgens Crabbe niet alleen slecht voor gezondheid, relaties en geluk, maar zelfs voor de carrière. Aan het begin van de loopbaan helpt het om er flink tegenaan te gaan om je te onderscheiden, maar een paar trappen hoger op de carrièreladder werkt iederéén hard, dan red je het volgens de bedrijfspsycholoog niet met nóg meer uren, een nóg grotere productie. Op dit niveau gaat het om ‘impact’: de ontwikkeling van nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe diensten die de organisatie onderscheidt van de concurrentie. Daar is een andere houding voor nodig.

Minder vrienden

Kortom, tijd voor een radicale verandering, stelt Crabbe, wandelend in de luchthaven. ‘Ons werkethos dateert nog uit het industriële tijdperk toen alles om productie draaide. Maar we moeten een stap verder zetten in de evolutie.’

Crabbe onderscheidt vier strategieën om de overvloed de baas te worden.

Beheersing: de teugels van het leven weer in handen nemen.

Focus: het belangrijkste doen en de rest negeren.

Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.

En implementatie:hoe ga je dit in de praktijk brengen? Het ruim driehonderd pagina’s tellende boek staat propvol adviezen, zoals, onder Betrokkenheid: ‘Houd er minder vrienden op na. Concentreer je op de belangrijkste vijftien relaties in je leven.’

Probeer het zo

1. Neem je tijd om na te denken.

2. Plan je tijd in grote brokken, dan hoeven je hersens niet steeds sprongetjes te maken.

3. Durf niets te doen: vernieuwing en creativiteit vinden hun oorsprong in lege momenten.

4. Begin je werkdag met je moeilijkste, belangrijkste taak.

5. Focus je op wat jij relevant vindt.

Maar, kan ik niet nalaten te vragen – Crabbe staat op het punt te boarden – wat als je het nou écht heel druk hebt? Zoals werkende alleenstaande ouders, of carrièremakers met jonge kinderen en zieke familie? ‘Zelfs in dat soort omstandigheden sta je niet geheel machteloos ten opzichte van alles wat er van je gevraagd wordt’, zegt Crabbe vriendelijk. ‘Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegemoet treedt.’

De oplossing voor drukte is niet: meer tijd hebben om je te ontspannen. De oplossing is: gerichte aandacht op wat je doet, daar helemaal bij betrokken te zijn. Wie op de vraag ‘Hoe gaat het?’ nog de vergissing begaat met het D-woord te antwoorden, laat zien de uitdagingen van de nieuwe tijd slecht begrepen te hebben.

Annemiek Leclaire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content