Het aantal keizersnedes in België is recentelijk gestegen tot meer dan 20 procent van het totaal aantal bevallingen. "We mogen niet wachten tot het de norm wordt", waarschuwt Joke Muyldermans van de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen (VLOV). Die organisatie lanceerde een campagne voor meer natuurlijke bevallingen.

In Cyprus of in sommige regio's van Italië ligt het aantal geboortes met keizersnede boven de 50 procent. In België waren dokters tot voor kort trots op een percentage onder de 20. Maar dat is nu dus verleden tijd. Vrouwen vragen steeds meer zelf een keizersnede, ook als daar geen medische reden voor is. Ze hebben een agenda en de bevalling moet daarin passen.

Vuistregels

Het VLOV hoopt de trend te keren met tien vuistregels voor moeders en vroedvrouwen. "We raden aan geduldig te zijn. Wacht tot de baby zegt dat hij wil komen", is de raad van Marlene Reyns van het VLOV. Zwangere vrouwen wordt onder meer ook aangeraden in beweging te blijven, en elke medische interventie in vraag te stellen.

Indra van Sprundel, één van de medewerksters bij het VLOV, getuigt hoe ze, na een keizersnede, bij haar tweede kind voor een natuurlijke bevalling koos: "Voor mijn eerste bevalling zei de dokter dat mijn bekken te smal was. Het was een afgrijselijke ervaring, ik lag te wenen op de operatietafel. Erna heb ik veel wetenschappelijke literatuur geraadpleegd, waaruit bleek dat die bekkenmetingen achterhaald zijn. Ik heb een gynaecoloog en vroedvrouw gevonden die ervoor openstonden en de tweede bevalling is zonder epidurale en zonder knip gebeurd." (Belga/TE)