Vrouwen gebruiken vaker cocaïne dan mannen

© Reuters

‘Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling’, klinkt het bij de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV).

Mannen zoeken het vaakst hulp voor een cannabisverslaving, vrouwen voor een verslaving aan stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamines. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek bij alle 24 gespecialiseerde behandelprogramma’s door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), waarover De Standaard bericht.

In 2014 startten 5.086 personen een behandeling. Dat zijn er 62 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal opgestarte behandelingen voor cocaïneverslavingen en amfitaminegebruik neemt toe. Opiaten zoals heroïne en morfine lijken dan weer aan populariteit in te boeten, net als het aantal mensen dat drugs injecteert.

Vrouwen maken 17,5 procent uit van de personen die een behandeling opstarten, terwijl het Europese gemiddelde 21 procent is. De VVBV vreest dat er voor vrouwen een te hoge drempel is. “Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers”, zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV. “Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel in de dagcentra als de residentiële centra moet worden nagedacht over de opvang van kinderen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content