Marleen Finoulst

‘Vooral jongere mensen denken dat mazelen een ongevaarlijke ziekte is’

Marleen Finoulst Arts en journalist

In 2011, 2012 en 2017 werd België geteisterd door een mazelenepidemie. In de rest van Europa is het niet beter. Marleen Finoulst waarschuwt voor de gevaarlijke aandoening.

Ik herinner het me nog levendig, al is levendig hier eigenlijk minder gepast. Ik lig in een immens groot bed – althans, dat bed van mijn ouders leek gigantisch voor de kleuter van 4 die ik toen was. Ik had mazelen. Ik was zo slap als een vod en lag daar een hele week, dat leek toen oneindig lang. Ik zie mijn bezorgde moeder die door mijn haren strijkt. Die waren kletsnat van de koorts. Ik moet veel geijld hebben met temperaturen tussen 39 en 41 graden, met als hoogste score 41,7 graden. Ik zweefde tussen leven en dood, vertelden mijn ouders later. Mazelen is een ernstige infectie: 1 op de 1000 kinderen overlijdt. In 10 tot 20 procent van de gevallen treden complicaties op, zoals oorontsteking en longontsteking. Er is ook de levensbedreigende, gelukkig zeldzame hersenontsteking als laattijdige complicatie. Zelf heb ik mazzel gehad.

Vooral jongere mensen denken dat mazelen een ongevaarlijke ziekte is.

Uit onze Bodytalk-enquête blijkt dat de helft van de respondenten, vooral de jongere mensen, denkt dat mazelen een ongevaarlijke ziekte is. Niets is minder waar. Daarom even kort opfrissen: mazelen is zeer besmettelijk. Het begint met neusloop, hoest, oogontsteking en witte plekjes op het mondslijmvlies. De helderrode uitslag begint achter de oren en breidt snel uit over het hele lichaam. De uitslag vloeit samen tot een uitgebreid gebied en verandert in een violetkleur. De temperatuur kan gevaarlijk hoog oplopen. Mazelen duurt ongeveer 2 weken en er bestaat geen behandeling. Sinds 1985 bestaat er wel een uitstekend vaccin dat de infectie perfect kan voorkomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had als doelstelling mazelen (en rubella) tegen 2015 in onze regio te elimineren. Dat is mogelijk als minstens 95 procent van de kinderen volledig gevaccineerd is. De mazelenvaccinatie wordt toegediend in 2 prikjes: een eerste op 1 jaar en het tweede op 11-12 jaar. Voor de eerste dosis wordt de WHO-doelstelling van 95 procent grotendeels bereikt, maar de tweede dosis haalt de doelstelling niet (vooral in Franstalig België).

In 2011, 2012 en 2017 werd België geteisterd door een mazelenepidemie. In de rest van Europa is het niet beter. Zopas, in augustus 2018, trok de WHO opnieuw aan de alarmbel: meer dan 41.000 kinderen en volwassenen werden in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen. Tientallen mensen zijn ondertussen overleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content