Volwassenen die in de stad wonen bewegen meer

Wie in de stad woont, wandelt en fietst per dag gemiddeld een kwartier meer dan plattelandsbewoners. Niet dat stadsmensen meer sporten, ze verplaatsen zich wel vaker te voet of met de fiets.

Wie in de stad woont, wandelt en fietst per dag gemiddeld een kwartier meer dan plattelandsbewoners. Niet dat stadsmensen meer sporten, ze verplaatsen zich wel vaker te voet of met de fiets. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Delfien Van Dyck van de vakgroep bewegingswetenschappen van de Universiteit Gent.

Het platteland wordt door de meeste mensen beschouwd als een ‘bewegingsvriendelijke’ omgeving. Op het platteland is het rustig, is er weinig verkeer en veel groen, wat aangenaam is om te wandelen of te fietsen. Het onderzoek van de UGent toont echter dat dit niet betekent dat mensen die er wonen, ook daadwerkelijk meer bewegen. Integendeel; volwassenen die in de stad wonen bewegen meer. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat mensen die in de stad wonen zich vaker op een actieve manier verplaatsen.

Stadsmensen wandelen of fietsen dagelijks ongeveer 15 minuten meer dan plattelandsbewoners om ergens heen te gaan en bewegen dus meer bij functionele verplaatsingen. Maar mensen die in de stad wonen wandelen ook meer in hun vrije tijd. Wandelen in de stad blijkt dus minstens zo aantrekkelijk als wandelen op het platteland.

Beïnvloedende factoren

Wat de hoeveelheid sportbeoefening betreft, zijn er geen verschillen tussen inwoners van de verschillende soorten omgevingen. Vooral de specifieke kenmerken van een stadscentrum, zoals een hoge bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van winkels, openbare diensten,… binnen wandel- en fietsafstand, en vlotte verbindingswegen tussen deze bestemmingen, blijken de hoeveelheid beweging te beïnvloeden. Het feit dat deze omgeving drukker is door de vele auto’s, en daardoor soms gevaarlijker om te fietsen of te wandelen, of het feit dat er weinig groen aanwezig is in het stadscentrum bleek niet zo belangrijk.

Ook in de Verenigde Staten en in Australië hebben onderzoekers reeds aangetoond dat leven in de stad volwassenen meer aanzet om te bewegen. Deze studie toonde dit voor het eerst ook aan in Europa.

Aanzetten tot meer bewegen Hoe kunnen we deze kennis nu gebruiken om mensen meer aan het bewegen te krijgen? Bij de ontwikkeling van stadsvernieuwingsprojecten moet ervoor gezorgd worden dat mensen kunnen wonen in een omgeving waar er ook winkels, scholen, burelen, openbare diensten zijn, dat er vlotte verbindingswegen tussen deze plaatsen zijn en de huizen niet te ver van elkaar gebouwd worden. Op die manier zullen mensen die in de stad wonen automatisch meer bewegen, zonder dat ze daarbij moeten nadenken of extra inspanningen moeten doen.

Mensen die op het platteland wonen, waar omgevingskenmerken minder uitnodigend zijn voor actief transport en actieve recreatie, kunnen gesensibiliseerd worden over het belang van beweging. Ook op het platteland is voldoende bewegen prima mogelijk maar volwassenen moeten er bewuster voor kiezen door bv. een wandeling of fietstocht te plannen, of lid te worden van een sportclub.

MF / Delfien Van Dyck, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen Universiteit Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content