De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de nieuwe vogelgriepvariant. Bijzonder onrustwekkend is dat besmette dieren geen symptomen vertonen. Daardoor kan het virus zich snel en ongemerkt verspreiden. Volgens onderzoek ontwikkelt het virus zich zodanig dat het gemakkelijker overdraagbaar is van vogels naar zoogdieren of mensen.

Mutatie

Het wordt nog onrustwekkender als het virus muteert tot iets dat overdraagbaar is van mens tot mens. Dan dreigt een pandemie of een wereldwijde uitbraak van de nieuwe vogelgriep. Dat is op dit ogenblik niet het geval, bevestigt het WHO.

Het jongste slachtoffer is een 48-jarige man die kippen verhandelde in Rugao in de provincie Jiangsu. Eind vorige week begon hij te hoesten. Hij zocht eerst hulp in een privékliniek in zijn eigen stad. Nadat hij hevige koorts kreeg en moeilijk ademhaalde, werd hij opgenomen in het Tongji ziekenhuis in Shanghai. Drie uur na de opname overleed hij.

Shanghai

De Chinese autoriteiten onderzoeken acht mensen die contact hadden met het slachtoffer, maar stelden bij hen geen symptomen vast.

Vier van de vijf dodelijke slachtoffers overleden in Shanghai. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw is het nieuwe virus terug te leiden tot duiven die werden verkocht op een pluimveemarkt in de miljoenenstad.

Er is op dit moment geen vaccin tegen het H7N9 virus. Het WHO werkt samen met privépartners aan de ontwikkeling ervan.

H5N1

De H5N1 variant van de vogelgriep, die voor het eerst opdook in Hong Kong, kostte sinds 1997 het leven aan 371 mensen. Deze vorm van vogelgriep is bijzonder dodelijk voor vogels. Dat maakt dat hij gemakkelijker op te sporen is en dus minder gevaarlijk is dan de nieuwe variant. Wetenschappers hebben jarenlang gevreesd dat H5N1 mogelijk een wereldwijde uitbraak van de vogelgriep zou veroorzaken. (EE)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de nieuwe vogelgriepvariant. Bijzonder onrustwekkend is dat besmette dieren geen symptomen vertonen. Daardoor kan het virus zich snel en ongemerkt verspreiden. Volgens onderzoek ontwikkelt het virus zich zodanig dat het gemakkelijker overdraagbaar is van vogels naar zoogdieren of mensen. Mutatie Het wordt nog onrustwekkender als het virus muteert tot iets dat overdraagbaar is van mens tot mens. Dan dreigt een pandemie of een wereldwijde uitbraak van de nieuwe vogelgriep. Dat is op dit ogenblik niet het geval, bevestigt het WHO. Het jongste slachtoffer is een 48-jarige man die kippen verhandelde in Rugao in de provincie Jiangsu. Eind vorige week begon hij te hoesten. Hij zocht eerst hulp in een privékliniek in zijn eigen stad. Nadat hij hevige koorts kreeg en moeilijk ademhaalde, werd hij opgenomen in het Tongji ziekenhuis in Shanghai. Drie uur na de opname overleed hij. Shanghai De Chinese autoriteiten onderzoeken acht mensen die contact hadden met het slachtoffer, maar stelden bij hen geen symptomen vast. Vier van de vijf dodelijke slachtoffers overleden in Shanghai. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw is het nieuwe virus terug te leiden tot duiven die werden verkocht op een pluimveemarkt in de miljoenenstad. Er is op dit moment geen vaccin tegen het H7N9 virus. Het WHO werkt samen met privépartners aan de ontwikkeling ervan. H5N1 De H5N1 variant van de vogelgriep, die voor het eerst opdook in Hong Kong, kostte sinds 1997 het leven aan 371 mensen. Deze vorm van vogelgriep is bijzonder dodelijk voor vogels. Dat maakt dat hij gemakkelijker op te sporen is en dus minder gevaarlijk is dan de nieuwe variant. Wetenschappers hebben jarenlang gevreesd dat H5N1 mogelijk een wereldwijde uitbraak van de vogelgriep zou veroorzaken. (EE)