Voedselkramen op markten en evenementen nemen het niet altijd zo nauw met de hygiënevoorschriften. Dat blijkt uit cijfers over de controles die Federaal Voedselagentschap (FAVV) de voorbije jaren uitvoerde in de Vlaamse centrumsteden. Minister van Middenstand Willy Borsus (MR) gaf die cijfers vrij op een schriftelijke vraag van Kamerlid Els Van Hoof (CD&V).

Het FAVV controleert jaarlijks circa 1.500 voedselkramen. Meer dan eens worden daarbij heel wat inbreuken vastgesteld. Van de 82 inspecties die dit jaar al in Antwerpen zijn uitgevoerd, leidde minder dan een derde tot een gunstig resultaat. In Gent werden dit jaar al 39 inspecties uitgevoerd en daarvan was minder dan de helft gunstig. In Aalst daarentegen waren bijna alle inspecties dit jaar al gunstig.

De meest voorkomende zware tekortkomingen zijn: de afwezigheid van een handwasgelegenheid met stromend water, vloeibare zeep en een hygiënisch handdroog middelen. Ook het niet respecteren van de warmteketen, het niet respecteren van temperaturen van gekoelde levensmiddelen en diepvriesproducten, het ontdooien onder omstandigheden die niet gepast zijn en de afwezigheid van goede persoonlijke hygiëne en levensmiddelen waarvan uiterste verbruiksdatum overschreden is, kwamen voor. (Belga/AVE)

Voedselkramen op markten en evenementen nemen het niet altijd zo nauw met de hygiënevoorschriften. Dat blijkt uit cijfers over de controles die Federaal Voedselagentschap (FAVV) de voorbije jaren uitvoerde in de Vlaamse centrumsteden. Minister van Middenstand Willy Borsus (MR) gaf die cijfers vrij op een schriftelijke vraag van Kamerlid Els Van Hoof (CD&V).Het FAVV controleert jaarlijks circa 1.500 voedselkramen. Meer dan eens worden daarbij heel wat inbreuken vastgesteld. Van de 82 inspecties die dit jaar al in Antwerpen zijn uitgevoerd, leidde minder dan een derde tot een gunstig resultaat. In Gent werden dit jaar al 39 inspecties uitgevoerd en daarvan was minder dan de helft gunstig. In Aalst daarentegen waren bijna alle inspecties dit jaar al gunstig.De meest voorkomende zware tekortkomingen zijn: de afwezigheid van een handwasgelegenheid met stromend water, vloeibare zeep en een hygiënisch handdroog middelen. Ook het niet respecteren van de warmteketen, het niet respecteren van temperaturen van gekoelde levensmiddelen en diepvriesproducten, het ontdooien onder omstandigheden die niet gepast zijn en de afwezigheid van goede persoonlijke hygiëne en levensmiddelen waarvan uiterste verbruiksdatum overschreden is, kwamen voor. (Belga/AVE)