Voedsel voorbij de houdbaarheidsdatum. Eet u daar nog van?

© Reuters

Moet je levensmiddelen waarvan de minimale houdbaarheidsdatum verstreken is weggooien? Is dat verspilling of verstandig? Wat doet u? Laat het ons weten.

Levensmiddelen zijn niet oneindig houdbaar. Vroeg of laat worden ze slecht. Dat kan op 4 manieren. Op korte of lange termijn ontwikkelen zich in en op het levensmiddel micro-organismen zoals bacteriën, die het gaan bederven. Ook bij de enzymen treden er wijzigingen en dus bederf op: bepaalde eiwitten reageren op de zuurstof errond en geven onder meer een verkleuring of smaakverandering. Verder kan er ook chemisch bederf optreden, zoals oxidatie, waardoor er een vieze geur en smaak ontstaat. Ten slotte is er ook nog het zogenaamde fysicochemische bederf, waarbij de structuur van het voedingsproduct degradeert.

Beducht voor bederf Er bestaat een onderscheid tussen “Ten minste houdbaar tot” (THT) en “Te gebruiken tot” (TGT). Te gebruiken tot’-producten zijn meestal microbieel bederfbaar en worden bijna altijd koel bewaard. Voorbeelden zijn vers vlees en verse vis, charcuterie, slaatjes en pizza’s. Is die uiterste consumptiedatum overschreden, dan kan de producent de veiligheid van het product niet meer garanderen. De ’ten minste houdbaar tot’-datum of minimale houdbaarheidsdatum, die je bijvoorbeeld vindt op minder bederfgevoelige producten zoals pasta, koekjes, chocolade en ontbijtgranen, geeft een indicatie van de bewaartijd. Is die datum verstreken, dan is het product nog veilig maar voor de zintuigen mogelijk niet meer ideaal. De smaak kan afgevlakt zijn of de kleur veranderd.

Houdbaarheidsdata worden door de producenten zelf bepaald op basis van tests en simulaties in het lab. Daar trekken ze dan doorgaans nog een tijdsmarge af. Vooral voedingsmiddelen met een TGT-datum worden aan de hand van stalen uit de supermarkten regelmatig gecontroleerd.

Schimmels en scheuren Bij TGT-producten moet je zeker gehoorzamen aan de houdbaarheidsdatum. Is die overschreden, dan zit de kans erin dat bepaalde micro-organismen zijn uitgegroeid tot te grote hoeveelheden. Die kunnen je ziek maken. Een besmetting met de listeriabacterie bijvoorbeeld kan gevaarlijk tot zelfs dodelijk zijn voor gevoelige groepen zoals jonge kinderen, senioren, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. In het beste geval houd je er een lichte voedselvergiftiging aan over die na een tijdje vanzelf verdwijnt, met verschijnselen als diarree, wat koorts of braken.

Levensmiddelen waarvan de minimale houdbaarheidsdatum is overschreden, kan je doorgaans wel nog veilig consumeren. Mogelijk laat de smaak wat te wensen over, of zijn ze wat harder of visueel onaantrekkelijker geworden. Check altijd goed of er geen schimmel op staat, en of de verpakking niet geblutst of gescheurd is. In dat het geval, dan gooi je ze beter helemaal weg. Ook belangrijk om weten: als je ziek wordt na het consumeren van een levensmiddel waarvan de TGT-datum is overschreden, kan je de producent niet aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Enquête Houd u de houdbaarheidsdatum in het oog? En wat doet u als deze verstreken is? Bijhouden of weggooien? Drie studenten bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent kennen graag uw mening in het kader van hun thesisonderzoek. Wil u hen helpen en de enquête invullen? Bodytalk houdt u op de hoogte van de resultaten. (CDR/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content