Voedingsexpert Patrick Mullie: ‘Voedingsgoeroes moeten recepten schrijven, meer niet’

© .
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Voedingsexpert Patrick Mullie heeft bedenkingen bij de goede voornemens om het jaar te beginnen met een nieuw dieet.

Een nieuw jaar, een nieuwe voedingshype. Montignac, Atkins en Ornish kennen we al lang, en wat Koen Crucke predikte om te vermageren, zijn we al lang vergeten. De voorbije jaren domineerde Pascale Naessens de boekenverkoop met haar pure keuken, dit jaar lijkt het de beurt aan Sandra Bekkari. Bekkari schreef met Nooit meer diëten een nieuwe bestseller in het genre. Vorige zaterdag lokte ze zelfs meer dan 2000 fans naar haar Nooit Meer Diëten-dag in het Gentse Ghelamcostadion.

Patrick Mullie, docent voedingsleer aan de Erasmus Hogeschool en de VUB, én lid van de Hoge Gezondheidsraad, haalt zijn schouders op. ‘Dieetboeken verkopen goed. Ze zijn een leuk cadeau, maar of ze ook resultaat opleveren, betwijfel ik ten zeerste.’ Hij vindt het geen goed idee dat zo veel Vlamingen zich bij het begin van een nieuw jaar voornemen om te vermageren. ‘Een gedrag verander je niet zomaar. Je moet daar goed over nadenken. Je moet op voorhand beslissen wat het echte doel is, het liefst in overleg met je familie. Pas als je samen met hen en eventueel een deskundige een langetermijnstrategie hebt ontwikkeld, maak je kans om het vol te houden.’

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek bleek dat sommige diëten beter werken bij sommige types mensen dan bij andere. Terwijl de ene sneller vermagert met een koolhydraatarm dieet, zou de andere beter gediend zijn met een laagvetdieet. Mullie: ‘Alle diëten werken, zolang je maar minder eet dan je lichaam nodig heeft om de nodige energie aan te maken. Maar er zijn twee grote hindernissen als je wilt vermageren: volhouden, en ervoor zorgen dat je je gezondheid niet in gevaar brengt. Pascale Naessens pleit bijvoorbeeld voor een vleesrijk dieet. Dat is niet alleen prijzig om vol te houden, veel vlees eten is ook slecht voor de gezondheid vanwege de verzadigde vetten en voor het milieu.’ Mullie vindt dat Sandra Bekkari met haar filosofie van stoppen met diëten meer de juiste richting inslaat. Samengevat pleit ze voor meer gezond verstand in de voeding: begin de dag met een gezond ontbijt, drink veel water, eet groenten, neem een gezond tussendoortje, breng meer variatie in het eten en beweeg meer. Bekkari lijkt zich daarmee aan te sluiten bij een tendens die ook Weight Watchers propageert. Het bekende vermageringsbedrijf lanceerde recent een nieuw ‘feel good’-programma. Daarin ligt meer nadruk op een gezonde levensstijl en je goed voelen in je vel dan op wat er op je bord wordt geserveerd.

De kluts kwijt

‘Zolang mensen als Bekkari en Naessens zich beperken tot lekkere recepten schrijven, is er niets aan de hand’, zegt Mullie. ‘Ik heb er wel een probleem mee als zij zich presenteren als voedingsexperts en hun lezers vertellen wat ze wel en niet mogen eten. Het is nonsens om plots quinoa aan te prijzen als superfood en als een gezonder alternatief voor tarwe. Quinoa is niet gezonder of ongezonder dan een aardappel uit Ieper. Een spruit is niet gezonder dan een tomaat.’

Dat neemt niet weg dat overgewicht een groot maatschappelijk probleem is. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt obesitas sinds enkele jaren als een bedreigende epidemie. Patrick Mullie ziet de gevolgen daarvan bijna dagelijks als lid van de Hoge Gezondheidsraad. ‘De Vlamingen kochten nooit meer kook- en dieetboeken dan nu, de media berichten er uitgebreid over. Maar het gevolg is dat de consument de kluts kwijt is. Er is te veel desinformatie. Als een voedingsgoeroe voor puur commerciële doeleinden predikt dat we méér in plaats van minder vlees moeten eten, is er nauwelijks tegenwind. En dan gaan mensen het geloven. Eigenlijk zou de Hoge Gezondheidsraad daar een prominentere rol in moeten spelen. (lachend) Ach, misschien is het wel beter dat niet alle Vlamingen samen op dieet gaan. Dat zou dan weer duizenden banen kosten in de voedingsindustrie en de horeca.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content