Veilig een etentje organiseren bij tropische temperaturen: enkele tips

© getty
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Gezellig buiten tafelen: het is iets wat we komend weekend met z’n allen wellicht zullen doen. Hoge temperaturen zijn echter ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen geeft enkele tips.

Neem een koeltas mee als je boodschappen doet

Rekening houden met voedselveiligheid begint al bij de voorbereiding van je winkelbezoek. Neem bij warm weer een koeltas mee, bij voorkeur met een koelelement, voor producten die koel bewaard moeten worden.

Doe je boodschappen in de juiste volgorde

Loop tijdens je winkelbezoek eerst langs de rekken met niet gekoelde producten en droge voeding, daarna kies je verse groenten en fruit uit en dan pas het vlees, ​ vis of hun vervangers. Koop tenslotte je diepvriesproducten als laatste.

Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast

Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon, want in de auto kan het ook heel warm worden. Let er ​ goed op dat de koude keten niet onderbroken wordt, zeker bij warm weer. Dit wil zeggen dat je je levensmiddelen steeds koel moet houden en bewaren. Bij thuiskomst berg je de boodschappen direct op. De ideale temperatuur van je koelkast ligt tussen de 1° en 4°C. Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C. De temperatuur in de koelkast is ook niet overal gelijk: meestal bevindt de koudste zone van je koelkast zich onderaan, net boven de groentelades. De gewenste bewaartemperatuur staat ook op de verpakking van producten, dus vergeet deze zeker niet na te kijken.

Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes

Rauwe voeding (groenten, fruit en zeker vlees en vis) kunnen bacteriën bevatten. Tijdens het bewaren kunnen deze bacteriën overgedragen worden naar andere levensmiddelen in je koelkast. Met een afgesloten verpakking zorg je ervoor dat dit niet gebeurt.

Weet wat je op voorhand kunt bereiden en wat niet

Vooral side dishes worden graag op voorhand klaargemaakt. Als je slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen of desserts op voorhand klaarmaakt, plaats deze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich te ontwikkelen. Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.

Vul je gerechten aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten

Natuurlijk wil je graag uitpakken met al het lekkers dat je hebt klaargemaakt voor je gasten. Maar let op, zowel de warme temperaturen, bacteriën, ​ insecten en andere beestjes zouden je kookprestatie al snel teniet kunnen doen. Een koud buffet vul je dus beter verschillende keren aan, in plaats van alles in één keer op tafel te zetten.

Ruim de tafel af

Vaak blijf je de hele middag aan tafel zitten, maar wat doe je ondertussen met het eten dat op tafel staat?Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content